Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här har hot och bråk blivit vardag

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Farliga slagsmål på rum och i korridorer där barn rör sig. Hot och förföljelse mellan etniska grupper. Trängseln på asylboendet Signalisten i Västerås skapar frustration och rädsla.

Ansvariga inom migrationsverk, frivilligorganisationer, polis och kommunen känner till förhållandena men få har velat prata om dem: om trängseln, smutsen, frustrationen som får människor att misströsta, tappa besinningen och hamna i farliga slagsmål på trånga utrymmen.

Abeed Al Satar från Syrien bor med hela sin familj på Signalisten. Han har fem barn och de bor sju personer i rummet.

– Det finns inga utrymmen där barn kan röra sig. Därför leker de i korridorerna. Mina små barn, 5 och 6 år, har blivit slagna för att de varit för högljudda och min 13-åriga dotter har sparkats i ansiktet av en vuxen kvinna.

Abeed Al Satar beskriver hur bråk runt barnen ofta övergår i fullt slagsmål mellan vuxna.

– Det är tydligt att det beror på trängseln. Människor har nerverna utanpå, beskriver Al Satar.

Fahed Aldaher, boende på Signalisten säger till VLT:

– Jag får ta emot hot och smädelser och törs inte röra mig i korridorerna. Jag går bara ut ur rummet för att äta i matsalen.

När han står i kö till matsalen skyddas han av sina kamrater för att inte attackeras fysiskt och verbalt. Han är utsatt efter att fått uppdraget av kommunens tjänsteman att hjälpa till med aktiviteter. Men när erbjudande om utflykter inte räcker till alla får han ta emot hot.

– Människor är under press. Under normala omständigheter skulle det inte hända. Jag tror inte att någon bryr sig om oss, inte polisen, inte ansvariga för boendet, säger Fahed Aldaher uppgivet.

Aldaher och Al Satar beskriver att det är slagsmål var och varannan dag, att barnen gråter och ibland far i golvet när vuxna slåss.

Religion och ursprung är en annan källa till bråk. Det är konflikter mellan afghaner och araber, mellan shia- och sunnimuslimer, kristna tar av sig krucifix de brukar bära runt halsen för att undvika bråk.

En ung man på Signalisten tappade i slutet av november behärskningen och gick till Maxi och köpte en kniv. Han hade under lång tid varit rädd för sin rumskamrat, en person med drogproblem som misshandlat honom.

Ett av överfallen inne på rummet avbröts när andra boende tog sig in. 27-åringens plågoande är en omvittnad bråkstake på Signalisten, välkänd även av polisen. 27-åringen sände mejl till landets polisstationer och startade namninsamlingar för att få bort honom från boendet. Listorna skickade han till Migrationsverket. Efter en misshandel sov han ute korridoren i rädsla för rumskamraten.

Varför köpte du kniv?

– För att de i receptionen skulle ringa polisen. Jag gick raka vägen från Maxi till receptionen på boendet och visade kniven. Jag sa: ”Se, jag har kniv och kommer att försvara mig.”

Han förklarar att han ville provocera fram ett beslut så att polisen skulle komma och ta hand om hans rumskamrat.

Receptionen tog hand om kniven och polisen kom till slut men också för att ta med sig 27-åringen som anhölls för förberedelse till mord.

Han släpptes av åklagare men 27-åringen är övertygad om att han har ett fängelsestraff att vänta. Rumskamraten har förflyttats från Signalisten.

– Jag har förstört mitt liv. Över en natt blev jag en kriminell, säger 27-åringen som är teaterstuderande, omtyckt för sina aktiviteter med barnen på Signalisten.

Har du hört talas om Ikeamorden i Västerås?

– Nej, svarar 27-åringen och ser frågande ut.

Per Ågren, chef för Västeråspolisen, vill inte peka ut något boende, men understryker problemen med trängsel:

– Vi har sett på en del boenden att när förtätningen blir för stor leder det till ordningsstörning. Det är viktigt att man tar tillvara kompetenserna hos dem som bor där så att det liknar ett vanligt boende så mycket som möjligt.

Peter Jonsson vid polisen i Västerås är högsta ansvarig för säkerhet och ordning vid asylboendena i Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Han bekräftar att det framförallt är förtätning och trängsel som generellt är orsaken till incidenter på asylboendena.

Alkohol och droger är också en del av bilden på asylboendena, men det är inget som poliser VLT talat med vill dramatisera. Det inte konstigt att det förekommer i den pressade miljön, resonerar man. Från Signalisten vill man framhålla att tre personer som använt alkohol på boendet har blivit förflyttade.

Företrädare för Carewell Group AB, som driver asylboendet Signalisten, har erbjudits att kommentera VLT:s uppgifter men har avböjt.