Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här känner sig flest otrygga i Västerås

Här i stadsdelen Bäckby känner sig flest otrygga i Västerås. – Jag går inte gärna till torget på kvällarna, säger Jessica Garcia.

En av tre boende i området Bäckby–Skälby i Västerås undviker gärna att gå ut på kvällen. Det visar en undersökning från landstinget.

– Jag är inte rädd, men jag har respekt för att det kan uppstå obehagliga situationer. Jag är inte ute sent vid Bäckby torg om jag inte behöver, säger Giancarla Bruschi, 61.

Största problemet enligt boende är gäng som på kvällarna har tagit över kontrollen av torget. Under senaste året har skottlossning, bilbränder, rån och stenkastning mot bussar inträffat.

Flera boende misstänker att knarkförsäljning pågår på torget.

– Ungdomarna här får härja fritt. Föräldrar måste ha mer koll och ta ansvar för vad deras barn gör på kvällarna, säger Giancarla Bruschi.

Även för några av företagarna vid torget har gänget ställt till problem. En kioskägare har gett upp sin verksamhet efter flera rån. Ytterligare en kiosk är på väg att stänga.

– Jag trivs här och känner mig inte otrygg. Men jag går inte gärna till torget på kvällarna med tanke på allt stök, säger Jessica Garcia, 43.

Fler sittbänkar och mer belysning

Ungdomar i området säger att många av problemen beror på fattigdom och utanförskap. Drygt 40 procent har utländsk bakgrund. Arbetslösheten är hög.

– Vi vill ha jobb som alla andra. Då skulle saker bli bättre, säger en av dem.

För att öka tryggheten har kommunen under de senaste åren gjort Bäckby torg öppnare samt ordnat sittbänkar och mer belysning.

– Vi försöker även satsa på fler föreningslokaler vid torget och en bättre fritidsgård, säger Ann-Catrin Linér, områdessamordnare för Bäckby.

Under kommunfullmäktige i går kväll la Roger Haddad (FP) fram en motion om att kartlägga tryggheten i Västerås.

– Helt klart finns det ett glapp mellan det som sker ute i stadsdelarna och den högsta politiska ledningen och det finns ingen helhetsbild kring vilka problem som vi behöver ta tag i och hur vi ska prioritera olika satsningar, anser Haddad.

Vill se fler vuxna ute

Även polisen är medveten om problemet.

– Bäckby är ett prioriterat område för oss och vi försöker vara där kontinuerligt, säger Lars Jansson, chef vid Västeråspolisens ungdomsrotel.

Giancarla Bruschi efterlyser fler vuxna som rör sig ute vid torget på kvällarna.

– Vi behöver se ungdomarna som individer så att de förstår att de är värdefulla. Vi behöver också prata om värderingar. Många pratar om arbete men vi behöver fråga oss: hur mår de egentligen på insidan?

Finns det fler platser i stan där du känner dig otrygg?

Mejla till [email protected], eller diskutera på #otrygg