Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska sopor ge stan värme

Första steget tar nu mot den nya förbränningsanläggningen vid kraftvärmeverket. Var pannan ska byggas och hur den ska utformas. Senare kommer de stora besluten om miljöfrågorna.

Byggnadsnämnden skickar ut en detaljplan på remiss. Det ska byggas en ny panna som kan eldas med både biobränsle och avfall. På området byggs ett hus för bränsleberedning som blir 125 gånger 70 meter och 36 meter hög.

Det nya pannhuset – Panna 6 – blir 65 meter högt får en 110 meter hög skorsten. Mellan byggnaderna planeras transportband och gångförbindelser ovan mark. Den nya pannan får en effekt på upp till 220 mW vilket är lika mycket som panna fem.

I pannan ska cirka 540 000 ton förbehandlat avfall brännas, varav 40 000 ton farligt avtall. Exakt var pannhuset ska byggas avgörs senare, det finns två tänkbara platser.

Anläggningen kommer att synas i stora delar av staden. Därför, menar stadsbyggnadskontoret. är det viktigt att den har en hög arkitektonisk kvalitet. Miljön runt omkring ska ha mycket växtlighet och grönska bland annat med sedumtak, och trädplanteringar,

Transporterna till och från kraftverkeverket kommer att öka till cirka 23 000 bilar per år. Det blir mera lukt. Därför ska bränslena hanteras och bearbetas inomhus. Det blir mera damm. Det blir mera avfall i form av aska.

När den nya pannan är klar kommer de äldre pannorna att användas mindre, De viktiga frågorna om drift, aska, utsläpp med mera ska hanteras av miljödomstolen, En dom väntas i höst. Därefter kommer beslut i flera steg. Panna 6 ska enligt planerna tas i drift hösten 2014.