Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här står Frithiof på Källgatan

 
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Anders Kjörning kommer ihåg allt från interiören i huset på Källgatan 7. Lukten finns också kvar i minnet, och känslan av att morfadern var en stor snäll björn. Nu har du chansen att titta in till familjen.

På en av bilderna i bildalbumet ser du Anders Kjörnings mamma med familj. Fyra välklädda och lite upptsträcka personer. Uppmärksamma och vakna blickar in i kameran. Pappa i en fåtölj, mamma och två dötterar i en soffa.

– Min mamma Astrid, född 1905, är den yngre systern.

– Känner du till villan Framnäs (sjösporthuset)? Det lät min morfar Frithiof bygga 1902. Jag har fotografier från det. (Länk till bildalbum).

På Källgatan 7 bodde Frithiof och Elisabeth Sandberg med sina två döttrar. Deras förstfödde, en son, gick bort tidigt.

– Morfar var nog en rätt förmögen man, han hade en bosättningsaffär.

Döttrarna på bilden gifte sig med två bröder från Skåne.

Storasyster Dagny gifte sig med Erik Kjörning, de båda stannade kvar i Västerås och i huset.

Anders Kjörnings mamma Astrid gifte med Knut Kjörning och hamnade i Skåne. Anders Kjörning bor nästan så långt söderut man kan komma, på en liten ort nära Ystad.

– Jag vet inte alls hur moster Dagny och Erik träffade, men jag vet att de båda tussade ihop sina syskon.

Anders Kjörning besökte huset på Källgatan kanske 6-7 gånger under sin tidiga barndom. Trots de få besöken har han starka minnen därifrån.

Har du någon längtan tillbaks till Västerås?

– Ja, på ett sätt har jag det. Det var ju en väldigt vacker stad då.

– Huset på Källgatan 7 revs när Ringleden kom till, på 70-talet tror jag. Jag åkte till Västerås 1983 och tittade på platsen för huset, ena grindstolpen var kvar som ett ”monument” på något vis.

Anders Kjörning skulle gärna vilja veta mer om rivningen av huset så berätta gärna i en kommentar här till artikeln om du vet något.

Du kanske har egna minnen att bjuda på från Källgatan?

Här i bildalbumet hittar du bilder som Anders Kjörning genersöt delat med sig av. Bland annat sin mors fina bröllopsbild. Ser du någon i sällskapet som du känner igen blir Anders glad. Kanske känner du också igen huset som det stora sällskapet står framför?

Frithiof Sandberg gick ur tiden 1948, nästan 80 år gammal.

– Det är underbara bilder, det är sanslöst roligt att titta på dem. Tänk att de är över 100 år gamla.

Jag kan inte mer än att hålla med. Blickarna som möter på bilderna är tidlösa, omgivningana berättar en hel del om ett liv i en annan tid. Ett äventyr i sig att ge sig in i .

Vad väcker bilderna för tankar hos dig?