Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här stod hembygden i fokus

Hela Vallby Friluftsmuseum gick på lördagen i hembygdens tecken.

I strålande solsken firade Västmanlands Hembygdsförening och Fornminnesförening sitt 150-årsjubileum.

Landshövding Ingemar Skogö invigde och passade på att betona att hembygdsrörelsen har en viktig uppgift i att föra landets kulturarv vidare.

– Ni bygger broar mellan forntid, nutid och framtid, förklarade han.

Hembygdsförbundets ordförande Ulla-Britt Holmér framhöll att man är en livaktig organisation med ett stort engagemang bland alla medlemmar. I Västmanland finns 50 hembygdsföreningar som tillsammans har cirka 10 000 medlemmar, en av de större folkrörelserna i länet.

Praktiskt taget alla föreningar, och ett stort antal medlemmar fanns på plats under jubileumsfestligheterna. Många hade hörsammat kallelsen och kom klädda i hembygds- och folkdräkter.

Besökarna bjöds på ett digert program, vissa föreningar hade satt upp stånd med information och det förekom också försäljning av olika slag. Det arrangerades föredrag, visningar, teatertablåer samt demonstrationer av gamla hantverk. Körer sjöng och Kolbäcks Musikkår spelade.

Hembygdsrörelsen startade i en brytningstid, den var en reaktion på industrialismens framväxt och byggandet av järnvägar. Man ville bevara något av det gamla Sverige som tycktes vara på väg att försvinna.

Ingemar Skogö påpekade att i dag, 150 år senare, står hembygdsrörelsen inför andra utmaningar.

Intresset måste föras vidare till nya generationer, och inte minst till nya folkgrupper.