Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill Hallstahammar bygga nya lekplatser

Många lekplatser som kommunen äger är slitna och inte riktigt säkra, därför ska dagens 30 lekplatser bantas ner till 21 som håller högre klass. En ny stor lekplats byggs i centrum om fyra år.

– Det blir färre lekplatser eftersom vissa försvinner, säger Marijo Edlund (S) som är ordförande i tekniska nämnden till VLT.

Bedömningen är att det räcker med 21 lekplatser framöver.

Det kostar pengar att hålla efter lekplatser så att de inte förfaller.

– Det är hutlösa priser på lekredskap. Och säkerhetsreglementet är så pass hårt att det är svårt för kommunen att bygga själva och få det certifierat.

För två år sedan beslutade tekniska nämnden att se över skicket på de 30 kommunala lekplatserna som finns i Hallstahammar (20 st), Kolbäck (4), Strömsholm (2), Borgåsund (1), Lyckhem (1), Sörstafors (1) och Mölntorp (1).

Utredningen visade att många av lekplatserna är slitna och har brister när det handlar om tillgänglighet och säkerhet.

Genomgången visar även att lekplatserna inte är jämnt fördelade och att många lekplatser är små.

För att få loss pengar läggs 13 lekplatser ner, bland annat sådana som bedöms ha en dålig placering. Andra lekplatser rustas. Dessutom byggs det fyra nya lekplatser.

Närmaste tre åren investeras sju miljoner kronor.

En av de nya lekplatserna blir stor. Den så kallade kommunlekparken ska fungera som ett utflyktsmål för barnfamiljer och planeras i Knektbacken nära centrum.

Den större lekparken beräknas kosta 2,5 miljoner kronor och byggs 2021, om planen följs. Det finns i dagsläget inget förslag på vilka slags lekredskap den ska förses med.

Kommunens satsning på att rusta och byta ut alla egna lekplatser planeras ta tolv år.

När allt är klart ska Hallstahammars kommun ha 1 kommunlekpark, 4 större områdeslekplatser och 16 närlekplatser är tanken.

Innan en lekplats byggs är det meningen att föräldrar och barn i området ska få tycka till och därmed bli delaktiga i processen. Även i de fall en lekplats avvecklas poängteras i utredningen att det är viktigt med information till berörda eftersom en nedläggning kan vara känslig.

Fotnot: Det finns fler lekplatser än kommunens, bland annat har Hallstahem ett 20-tal lekplatser.

Läs mer: Här berättar Hallstahammars kommun mer om lekplatserna

------------------------------------------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.