Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill niorna plugga

ABB industrigymnasium är ett av de populäraste när länets nior nu gjort sitt gymnasieval. Andra populära är är naturvetenskap, samhäll, frisör och media.

Annons

Cirka 2000 nior och studenter på induviduella programmet i länet har gjort sitt gymnasieval och valt att söka till någon av Västerås 24 gymnasieskolor. Till det tillkommer cirka 500 studenter från andra län i ett senare skede.

ABB industrigymnasium har fått ett ökat antal sökande i år, och är nu en av de populäraste.

– Det har fått 135 försthandsansökningar, vilket är en ganska markant ökning jämfört med förra året, säger Eva Stenström, chef för gymnasieintagningen.

ABB:s gymnasium har 89 platser, och Eva Stenström tror att det kommer bli så även i år, eftersom platserna redan har utökats nyligen.

Det gymnasieprogram som fått flest antal sökande, 169 stycken, är Rudbeckianska gymnasiets samhällsprogram, tätt följt av Rudbeckinskas naturvetenskapliga program, 158 stycken. Det är dock bara något fler sökande än antalet platser.

Svårast att komma in på är Västerås praktiska gymnasiums program Frisör och stylists, som fått 28 sökanden till de 8 platserna. Att läsa dans på Carlforsska är däremot inte så populärt i år, bara 5 personer har sökt till de 20 platserna än så länge. Även elprogrammet och energiprogrammet på Wenströmska har färre sökanden i år jämfört med förra året enligt Eva Stenström.

Hur många studenter varje gymnasieprogram till slut tar in är dock ännu inte helt klart.

– Det kan hända att det justeras när man ser hur sökandesiffrorna ser ut, säger Eva Stenström.

Annons