Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård debatt när flyget fick mer pengar

Västerås flygplats får 35 miljoner kronor i aktieägartillskott från Västerås stad. Det beslöt kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

Debatten var dock hård. Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville återremittera eller avslå förslaget. ”Ett fegt och fult politiskt spel”, sade Per Lithammer (V). Han menade att de styrande partierna inte tagit några initiativ i flygplatsfrågan under de senaste åren, men nu, inför valet, fått bråttom att fatta beslut.

Miljöpartiet menade att det är fel att stödja flyget med skattepengar och anser att pengarna behövs bättre på andra områden, till exempel inom äldrevård och stöd till handikappade.

Övriga partier argumenterade för aktieägartillskottet. De menade att flyget ger intäkter och har strategisk betydelse för Västerås.

- Beslutet är en ödesfråga för flygplatsens framtid, sade Stefan Sturesson (KD).

I höst ska frågan om driftbidrag på 15 miljoner kronor avgöras och en utredning om miljö- och samhällsekonomiska konsekvenser presenteras.