Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare sjölag och mer kontroll

Sjölagen skärps i sommar och det betyder både fler och effektivare nykterhetskontroller i våra farvatten, enligt Kustbevakningen.

– Vi planerar större sjösäkerhetspådrag på Mälaren, där vi kontrollerar allt, som nykterhet, fartöverträdelser och lanternor. Och vi kommer att ha flera personer som är inriktade enbart på den verksamheten, berättar Robert Primus, regioninspektör vid Kustbevakning Ost.

Från den 1 juni införs nämligen en absolut gräns, 0,2 promille, som motsvarar den som redan finns för bilister.

Tidigare har kustbevakning, sjöpolis och närpoliser varit tvungna att bevisa att en skeppare eller båtförare uppträtt misstänkt onyktert för att han ska tas in för blodprov (så kallat ”bevisprov”).

Från den 1 juni har Kustbevakning och polis rätt att ta utandningsprov (som kallas ”sållningsprov” på rättsspråk) som rutin och utan föregående misstanke, innan man därefter tar in misstänkta till bevisprovtagning,

Kustbevakningen ska alltså göra större och fler kontroller, trots att de inte har fått mer pengar i budgeten.

– Vi lägger helt enkelt om en del av vår verksamhet, Plus att vi också har anskaffat fler och mindre enheter. Där man förr var fyra tjänstemän på en båt kan vi nu vara två i en mindre enhet, säger Robert Primus.

Han vill inte berätta när och var kontrollerna kommer, men påpekar att folk som är på väg hem med båt från sjö- och kustkrogar eller stora arrangemang har en större risk att råka ut för kontroller i fortsättningen, både i Mälaren och på Östersjökusten.

Nya sjöregler

De nya reglerna gäller båtar som är över 10 meter långa och/eller kan köras i minst 15 knop.

Gränsen för sjöfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,1 milligram per liter utandningsluft. Straff: Böter, eller fängelse upp till ett halvår.

Gränsen till grovt sjöfylleri ligger vid 1,0 promille i blodet eller 0,5 milligram per liter utandningslyft. Straff: Fängelse upp till två år.

För mindre båtar gäller de gamla reglerna, det vill säga att polis och kustbevakning kan ta in den som uppträder misstänkt berusat till provtagning.

Ändringarna i Sjölagen gäller, enligt riksdagsbeslut, från den 1 juni.