Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare straff för extremistbråk

Hovrätten skärpte straffen för de inblandade i extemistbråket på Hammartorget i Hallsthammar förra våren.

Det var den 26 maj som en grupp vänsterextremister attackerade två högerextremister som hade delat ut flygblad i Hallstahammar samma dag. Båda sidor var beväpnade med diverse tillhyggen, bland annat knivar,

En av högerextremisterna skadades svårt och var nära att avlida.

Vid tingrättsförhandlingen befarande polisen nya bråk och satte in en stor polisstyrka för att hålla isär de olika gruppernas sympatisörer som stötte på varandra i tingsrättsfoajen.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom så att tre av vänsterextremisterna även döms för grov misshandel av den ene högerextremisten och att tre av högerextremisterna döms för försök till grov misshandel, istället för förberedelse till grov misshandel.

Därmed ändras påföljden till något längre fängelsestraff, respektive fler antal timmar i ungdomstjänst. Det längsta straffet får en 20-årig vänsterextremist från Linköping. Han får två år och tre månders fängelse. En av dem får fängelse i två år och en månad och en fängelse i två år. En yngling som vid händelsen endast var 17 år döms till det högsta antalet timmar samhällstjänst, 240 timmar, alternativt ett år i fängelse.

Bland högerextemisterna fick två fängelse i tio månader, med hänsyn tagen till de skador de fick och att en av dem var 19 år vid tillfället. Den tredje högerextremisten var endast 17 år vid tillfället och slipper fängelse. Däremot höjs antalet timmar ungdomstjänst från 90 till 120 timmar.