Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harpest ökade kraftigt

I hela Sverige har 378 harpestfall rapporterats hittills under 2010. Västmanland hör till ett av de mest drabbade länen.

Detta är en relativt hög siffra. Medeltalet de tio föregående åren har legat på 287 fall per år i statistiken som Smittskyddsinstitutet för.

En kraftig ökning skedde efter sommaren och över 80 procent av anmälningarna kom in under september och oktober månad.

Fyra län i mellersta Sverige (Stockholms, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län) står för merparten av ökningen, men även i Jämtlands och Västernorrlands län ligger antalet anmälda harpestfall på en högre nivå än genomsnittsåret.

Harpest orsakas av bakterien Francisella tularensis och kan spridas från gnagare till människa via framför allt mygg- eller fästingbett, men också genom direktkontakt med infekterade djur.

De klassiska symtomen är feber, ett sår vid bettet och en svullen och öm regional lymfkörtel. En lungform av sjukdomen kan uppkomma om man andas in smittat damm. Infektionen behandlas med doxycyklin eller ciprofloxacin. Vanligt penicillin hjälper inte.

Hur skyddar jag mig?

Skydd mot myggbett, med täckande kläder och myggmedel vid vistelse i skog och mark.

Om man befinner sig i ett område där harpest förekommer bör man vara försiktig i kontakten med gnagare. När man tar hand om döda gnagare bör man använda skyddsklädsel och handskar.