Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harri Åman (V): Funktionsnedsatta utnyttjas i vinstsyfte

I nummer 19 av Dagens Samhälle kan man läsa att myndigheterna har blivit tuffare vad gäller personlig assistans.

Både vid nya beslut och vid omprövningar av gamla. Personlig assistans i Sverige domineras av två jättar, Frösunda LSS och Humana. Dessa omsätter tillsammans nästan fyra miljarder per år.

I Humanakoncernen ingår Assistansia som vann upphandlingen av personlig assistans i Västerås – en upphandling där Proaros inte deltog på grund av att man ansåg ersättningen på 258 kronor per timme vara för låg. Assistansia tillhandahåller jurister åt sina funktionshindrade för att överklaga beslut från Försäkringskassan kostnadsfritt. En tredjedel av dem som överklagar får rätt mot Försäkringskassan.

Antalet personer som får personlig assistans har inte ökat. Däremot fortsätter antalet timmar att öka. Ökningen beror på att antalet överklaganden ökar, och att de privata tar marknads-andelar från kommunerna enligt Sveriges kommuner och landsting.

Assistansia har 20 avlönade jurister i Sverige men anser sig inte ha råd att betala sjuklön till sina anställda. Dessa kostnader får kommunerna stå för.

Indirekt utnyttjas de funktionshindrade genom att de uppmanas att överklaga beslut och skattebetalarnas pengar finansierar juristerna. Vad blir över till den personliga assistansen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel