Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatsajt mot sexförövare polisanmäld

Personer som har uttalat hatfyllda kommentarer och hot mot en dömd sexförövare kan komma att åtalas för grovt förtal och olaga hot. 

Annons

Polisen har själv anmält kommentarerna och åklagaren har beslutat om att inleda en förundersökning.

-Det kommer att ta lite tid att leta igenom materialet. Vi ska prata med målsägare, vittnen och eventuella misstänkta, säger Magnus Nordström, förundersökningsledare vid polisens utredningssektion.

VLT har under veckan skrivit flera artiklar om en lynchmobb på nätet mot den dömde sexförövaren som efter avtjänat straff bosatt sig i Västerås. Ett stort antal personer har på en sajt uttalat förbehållslöst hat mot mannen och även hotat med grovt våld. Nu har alltså polisen själv gjort en anmälan om grovt förtal och ska söka upp de personer som genom sina kommentarer på sajten kan ha gjort sig skyldiga till förtalsbrott.

-Upptäcker vi att det finns hot kommer vi att lägga till olaga hot i brottsrubriceringen, säger Magnus Nordström.

Är det vanligt att polisen själv gör en polisanmälan?

-Det händer. Polisen är skyldig att anmäla när man misstänker att brott har begåtts, säger Magnus Nordström.

Magnus Nordström kan idag inte säga om misstankarna enbart riktas mot dem som kommenterat eller om de även omfattar dem som ligger bakom Facebook-gruppen.

Grovt förtal är ett brott som leder till böter eller fängelse i maximalt två år. Olaga hot kan i grova fall leda till fyra års fängelse. Magnus Nordström uppger att polisen ännu inte varit i kontakt med den dömde sexförövaren.