Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häv köpet och betala tillbaka, anser nämnden

En man köpte en lätt motorcykel av en firma i Västerås. Det var hösten 2016 och motorcykeln är fortfarande obrukbar. Nu anser Allmänna reklamationsnämnden att köpet ska hävas och pengarna ska betalas tillbaka.

Skriftväxlingen mellan mannen och Västeråsfirman började i stort sett samtidigt som mannen, som är bosatt på annan ort i Sverige, tog emot motorcykeln som transporterades till köparen.

Förutom flera svåra transportskador visade det sig att diverse centrala funktioner var ur funktion. Motorcykeln har hela tiden varit obrukbar.

Säljaren menade att köparen inte velat gå med på säljarens olika förslag till lösningar, och att det därför varit köparens fel att motorcykeln inte gått att sätta i trafikdugligt skick.

Tvisten hamnade hos Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden ställer sig på köparens sida och anser att Västeråsföretaget inte handlat tillräckligt snabbt och inte gjort vad man som köpare skulle kunna förvänta sig för att kostnadsfritt reparera och återställa en fabriksny vara i det skick man som köpare kan förvänta sig att få den. Att motorcykeln transportskadats är heller inget som säljaren ska behöva lida för, anser nämnden.

Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar att köpet hävs och alla pengarna med ränta – sammanlagt 20 000 kronor – betalas tillbaka.

Nämnden kan inte beordra företag att följa rekommendationerna. Men företag som inte följer nämndens rekommendationer kan hamna på konsumentorganisationers svarta listor.