Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD nobbar menedsdömd

Högsta domstolen tar inte upp fallet med den 24-åring från Surahammar som anses ha ljugit i rätten kring den så kallade Fjällstaolyckan. En lögn som gav honom sex månaders fängelse.

Mannen var passagerare i en av de två bilar som kappkörde längs Västeråsvägen i Hallstahammar i maj 2007. Det slutade med att den ena bilen frontalkrockade med en mötande bil, där en familj med två vuxna och tre barn färdades.

Främst de vuxna i familjen skadades svårt men samtliga överlevde.

Den numer 24 år gamla mannen färdades i den andra bilen, som alltså inte var direkt inblandad i olyckan.

Mannen uppgav inledningsvis att det var en lung och bekväm färd. En annan passagerare hade dock en helt annan version, vilken handlade om betydligt högre hastigheter.

Vid ett andra polisförhör ändrade mannen sitt vittnesmål till att mer likna den andra passagerarens uppgifter.

Rättegången om själva olyckan överklagades till hovrätten. Där menade mannen att han hade blivit utsatt för påtryckningar av den polis som förhörde honom den andra gången och att hans ändrade vittnesmål sålunda var framtvingad.

För detta agerande dömdes mannen till sex månaders fängelse av både tingsrätt och hovrätt för mened, alltså att medvetet ha ljugit under ed i en rättegång.

Domen överklagades till Högsta domstolen som dock inte medger prövningstillstånd. Därmed kvarstår det utdömda straffet.