Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgtur på Mälaris

Mälarisen har blivit bättre, enligt VLT:s israpportörer. Nu finns även plogad skridskobana i Hässlösundet, ända till Gäddeholm.

Uppgifterna från israpportörerna sammanställdes under fredagen.

1. Hamnen: Rolf Ericson rapporterar att isen är 8–10 cm och bärig. Farliga områden är hamnbassängerna, områden nära båtrännorna och under gångbroarna. Intill båtrännorna kan det finnas tunn snötäckt is som är svår att se. Strömbildarna runt båtarna vid Elbakajen gör hela hamnbassängen osäker.

2. Lövudden: Bengt Andersson meddelar att isen är bärkraftig, cirka 10 cm tjock. Det finns öppna sprickor 1–20 cm, de bredare söderut. Sprickorna kan gå ihop eller vidgas beroende på bland annat vindriktning. Mera snö på isen närmare land än en bit ut, där man kan åka skridskor. Vaksamhet mot vattenut-släppet vid kraftvärmeverket och mot farleden. Det krävs sällskap, isvana och lämplig utrustning som ispik.

3. Fullerö: Isen börjar stabilisera sig, enligt Daniel Eriksson. Den är cirka 1 dm. Isvana krävs!

4. Öster Mälarstrand: Ivar Mortensen berättar att isläget är bra. Det är kärnis, 10–13 cm med tunt skarsnölager som utmärker sig för skidåkning. Plogad bana finns från Lillåudden förbi Öster Mälarstrand till Björnöbron. Plogad bana finns också i Hässlösundet.

5. Almö-Lindö: Hans Sjöberg tycker att man ska hålla sig nära land. Isen varierar stort, mellan Björnön och Almö-Lindö cirka 10 cm, på andra håll betydligt tunnare. Det är mycket sprickbildning och snö på isen så man bör ha god isvana för att ge sig ut.

6. Ridöfjärden: Isen är stabil på Ridöfjärden, meddelar Michael Präckel. Dock varnar han för nytillfrusna råkar som inte är så lätta att upptäcka under snön: mellan Ryberg och Sandskär samt nordväst om Fröholmens fyr och söder om spetsen på Sandskär. På östra sidan av ön är det öppet vatten. Varning för Aggarö-sundet!

7. Tidö-Lindö: Per Tengström rapporterar att isen kan variera, på Blacken är den 8 cm. Man måste ha isvana och rätt utrustning. Det är säkrare på Asköfjärden.

8. och 9. Kärrbo och Kungsårafjärden: Peter Björklund berättar att det är kärnis och packis på i stort sett hela Granfjärden, cirka 8 cm. I Kungsårafjärden upp till 15 cm. Strömt vid Ängsöbron.

10. Fagerön: Isen är mycket förrädisk, enligt Per Vidlund. Man bör inte gå ut på isen.

11. Långholmen: Jan Vidlund rapporterar att isen är 8–10 cm mellan Fagerön och Ängsö, tjockare längre in. Fin skridskois under ett litet snötäcke. I Skurusund är isen dålig och nära båtrännan är det mycket uppbrutet.