Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hem från sjukhuset – men sedan då? Särskild grupp hjälper äldre och sjuka

Västmanlands sjukhus kommer att börja med hembesök sedan äldre och sköra patienter skickats hem efter avslutad sjukhusvård.

Under novermber 2017 börjar verksamheten, till en början som en pilotverksamhet. En grupp, ett team, bestående av sjuksköterska, arbets- eller fysioterapeut, läkare och vid behov annan kompetens ska besöka den utskrivne inom tre veckor.

Gruppen kommer att kallas "mobilt utskrivningsteam".

Regionrådet Kenneth Östberg (S) förklarar:

– Teamen ska vara en brygga mellan sjukhus, vårdcentral och hemsjukvård, och därmed öka tryggheten för de äldre och minska risken för återinläggning på sjukhus.

Märker gruppen vid fösta besöket att fler besök behövs, så görs sådana "utifrån behov" i och i högst fyra veckor.

Gruppen ska följa upp de vårdinsatser som börjats under vistelsen på sjukhus och se över de läkemedel och de hjälpmedel som behövs. Märker gruppen vid hembesök att den boendes tillstånd kräver det, så har de möjlighet att se till att han eller hon åter läggs in på sjukhus.

Under pilotverksamheten, som startar i Västerås, ska rutiner för gruppen arbetas fram. Under 2018 startar sedan verksamheten i övriga länet. Ett och ett halvt mobilt utskrivningsteam utgår från Västerås, ett från Köping. I Sala och Fagersta kommer de avancerade hemsjukvårdsteamen att förstärkas.

Allt kommer att kosta 6,4 miljoner kronor per år.