Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hem och skola: Olämpligt att införa nya betygssystemet 2012

Annons

Regeringen väntas lägga ett förslag att införa betyg från höstterminen årskurs 6 i grundskolan. Betygen föreslås följa den nya betygsskalan och skall ges parallellt med skriftliga omdömen.

Riksförbundet Hem och skola ställer sig inte avvisande till betyg i allmänhet, men menar att det är olämpligt att genomföra denna reform redan 2012.

Som utredningen konstaterar finns det ingen forskning som visar att betyg i tidiga år varken bidrar till ökad eller minskad måluppfyllelse. Vi menar att man till att börja med bör satsa på att öka kunskaperna om hur och när det är bäst att införa betyg. Den politiska debatten präglas härvidlag av mycket tyckande och lite kunskap.

Skolan ställs inom de närmaste åren inför stora förändringar med ny skollag, nya kursplaner och nytt betygsystem. Dessa reformer kommer att ställa stora krav på skolans personal vad gäller flexibilitet, nytänkande och fortbildning.

Att införa betyg från årskurs 6 är inte så lätt som det låter. Stora grupper lärare på mellanstadiet har ingen erfarenhet av betygssättning, som på många universitet varit styvmoderligt behandlad i lärutbildningen. I en 6–9-skola kommer antalet elever som ska betygsättas att fördubblas. I en 1–6-skola är det en helt ny uppgift.

Man ska inte underskatta den kompetensutveckling som behövs och det arbete det är att sätta betyg med god kvalitet. Att lägga ytterligare reformbörda på skolorna och dess personal inom de närmaste åren, innan de redan beslutade reformerna fått tid att slå igenom, riskerar få till följd att reformerna inte får den positiva effekt som är avsikten. Vi har dålig erfarenhet från tidigare skolreformer.

På många skolor fungerar skriftliga omdömen mycket bra, på andra fungerar de inte alls. Det vore bättre att i nuläget satsa på en god kvalitet på dessa omdömen i alla skolor. En skola som inte kan skapa omdömen med kvalitet, kan den sätta betyg med kvalitet?

Illa satta betyg är värre än inga betyg alls.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel