Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembygdsförening: Inget lyft för Anundshög

Badelunda hembygdsförening vill lämna följande synpunkter på artikeln om utbyggnaden av E 18:

Vi har ingenting emot en utbyggnad av E 18 till motorvägsstandard och inte heller till en ny trafikplats vid Närlunda. Men om det byggs en trafikplats just vid Närlunda enligt skissen i VLT så måste det göras en helt ny vägsträckning som klarar den ökande trafikmängden som blir följden av en ny avfart.

Ett troligt scenario är minst en fördubbling eller mer av trafikvolymen. Vägen genom Anundshög med bebyggelse klarar definitivt inte en ökad trafikmängd.

Vägen är mycket smal och krokig och har många anslutande sidovägar. Ett 20-tal fastigheter finns i direkt eller nära anslutning till vägen. Den används också av stora lastbilar med släp och det är få bilister som respekterar hastighetsgränsen 50 kilometer i timmen. Boende längs med vägen tvingas också gå och cykla där, då en länge önskad cykelbana saknas. Då två bilar möts är kvarvarande utrymme minimalt för oskyddade gångtrafikanter och cyklister.

Dessutom förekommer stora publika arrangemang vid Anundshög då många måste ta sig över vägen från parkeringsplatserna. Även stora grupper turister och skolklasser som guidas runt på området störs på olika sätt av tät biltrafik. Badelunda kyrka och kyrkskolan på andra sidan vägen samarbetar med många olika arrangemang och har redan idag stora problem med grupper och enskilda som skall ta sig över vägen.

Om en trafikplats byggs enligt skissen i VLT så kommer vägen genom Anundshögsbebyggelsen att bli en smitväg från E 18 för de bilister som skall norrut mot Finnslätten, Tunbytorpsområdet, Önsta, Hökåsen, Tillberga och mot Salahållet. Trafiken blir av genomfartskaraktär och den kommer inte att gynna utvecklingen av Anundshögsområdet. Dessutom kommer alla boende efter vägen att drabbas av ytterligare svåra trafikstörningar.

Låt oss heller inte glömma att den ursprungliga tanken med trafikplats Närlunda var att öka tillgängligheten och attraktionskraften för Geddeholm. Låt inte den tanken bli en belastning för Anundshögsområdet med tillhörande bebyggelse.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel