Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlös musiker på turné mot bostadsbrist

Peter Ahlborg fick nobben av Idol. I går spelade han på Torggatan. Han besöker 25 städer med hopp om att fler ska få en bostad.

– När jag ser hur hemlösheten och bostadsbristen ökar i Sverige, känner jag att jag måste göra något för att starta en debatt om problemet att inte ha en fast bostad, säger han.

Peter är själv direkt berörd. De senaste sju åren har han bott på 24 olika ställen: allt från korta andrahandskontrakt till vandrarhem, härbärgen och – när det var som värst – tält. Nu bor han på vandrarhem i Uddevalla. Han reagerar på att de flesta som vräks varken har alkohol- eller drogproblem och han anser att samhället med små medel kan förhindra att det behöver sluta så illa.

Hyresvärdar har höjt ribban för vilka personer de vill hyra ut till. En rapport från Socialstyrelsen visade att 43 procent av värdarna år 2008 inte accepterade hyresgäster som levde på försörjningsstöd. 1994 var motsvarande siffra 3 procent.

I går vid 17-tiden slog Peter Ahlborg an sin akustiska gitarr i Västerås centrum.

Han passar under turnén på att marknadsföra sin låt ”Fy fan vad jag hatar soc”, som han skrev efter att ha nekats försörjningsstöd i 120 dagar. Det fick, enligt Peter, till följd att han och dottern, som han har delad vårdnad om, vräktes. Låten framförde han även i TV4:s Idol i år utan framgång.