Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlösa tiggare får 24 timmar att flytta

De rumänska och bulgariska tiggarna är klart färre i år, men Västerås stad håller fast vid regeln att de som övernattar i bilar och tält måste flytta på sig från plats till plats i 24-timmarsintervaller.

Anställda från Västerås stad åker med jämna mellanrum ut till bosättningar efter tips från allmänheten.

– Jag var just på väg ut för att kontrollera några tips om nya platser, säger Per-Olof Rask, brottsförebyggande samordnare på Västerås stad när VLT nådde honom på torsdagsförmiddagen.

I juli revs ett stort läger i ett skogsparti vid Tillbergaleden, men liknande stora nattläger har inte hittats på senare tid.

– Populationen är klart mindre nu. Jag vet inte vad det kan bero på, men de följer kanske EU-regeln om att man bara får stanna tre månader i ett annat EU-land, säger Rask.

Detta gäller: När kommunen får tips om en ny bosättning så åker kommunens anställda ut med en lapp om att de boende måste flytta på sig inom 24 timmar.

– Texten är på svenska, rumänska och bulgariska. Det brukar fungera bra.

Varför 24 timmar?

– Allemansrätten anger den gränsen. Därefter är det att anse som olovligt boende enligt lagen. Jag vill särskilt nämna att detta gäller alla typer av läger, vare sig det handlar om EU-medborgare eller om hemlösa från Västerås.