Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänstmysteriet löst

Ökad valfrihet. Stängda korttidsplatser. Bristande kontroll.Det är några av orsakerna till att kostnaderna för hemtjänst ökat med 91 miljoner kronor på tre år.

De senaste åren har hemtjänsten kostat mer och mer och ingen har riktigt förstått varför. Nu har de sociala nämndernas stab hittat flera förklaringar:

De äldre har blivit fler.

Hemtjänstvalet som infördes 2008 har lett till mer aktiv marknadsföring och därmed ökad efterfrågan.

24 korttidsplatser har tagits bort. Många äldre åker i stället direkt hem från sjukhuset med omfattande hjälp från hemtjänst.

Otydliga riktlinjer.

Carin Lidman (S), ordförande i äldrenämnden, misstänker att det finns en viss överkonsumtion av hemtjänst. Därför vill hon förbättra kontrollen och uppföljningen av hemtjänstkundernas behov.

– När man kommer hem från lasarettet kan man behöva mycket hemtjänst i början. Efter 1–2 veckor är man kanske bättre och då kan timmarna minskas. I dag, menar hon, finns inte drivkraften att minska tiden eftersom utförarna får betalt för varje timme de utför.

Carin Lidman är kritisk till att 24 korttidsplatser togs bort på Fyren och Gryta 3 under den förra mandatperioden.

– Vi sade ja till att lägga ned 12 platser. Ytterligare 12 drogs in på grund av sparkrav.

Hon menar att nedläggningen bara ledde till höjda hemtjänstkostnader.

Hittills har politikernas ambition varit att de äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Carin Lidman har en annan åsikt:

– Jag tycker att det har gått för långt. De äldre ska kunna välja hur de vill bo.

Hon påpekar att hemtjänst är dyrare än äldreboende per person, om den ges mer än 120–140 timmar per månad.

Det finns inga lätta lösningar när det gäller kostnadsutvecklingen.

– Fler åtgärder måste till. De äldre blir allt fler och det kommer att kosta mer pengar.

Hemtjänst

I Västerås har cirka 2 868 personer hemtjänst. Under 2008 – 2011 tillkom 666 nya hemtjänstkunder. Allt fler under 65 år får också hemtjänst.

Politikerna försöker nu bromsa kostnadsutvecklingen.

Vid årsskiftet höjdes hemtjänstavgiften från 146 kronor till 193 kronor per timme för den som har mindre än åtta timmars hemtjänst per månad.

Hösta taxan för hemtjänst är 1 712 kronor i månaden.