Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtrevligt på bron

Ruffino ligger kvar i gången mellan Punkt och Gallerian. Inte mycket har förändrats sedan man drog igång någon gång på 1980-talet.

Det är mysigt och hemtrevligt. Här finns pizza och pasta och ett varierat utbud av italienska rätter – antipasto, minestrone, panna cotta och tiramisu. Varmrätterna är kryddade med saffran, vitlök, parmesanost, vitt vin och pesto och kyparna är italienskt hemtrevliga.

Inredningen ser ut som den alltid har gjort, här trängs vinrankor och dammiga flaskor med tegeltak och takmålningar. Personalen vill att man som gäst ska trivas. Tack vare den familjära stämningen är här allt som oftast fullsatt och det kan vara idé att boka om man vill ha ett bord till kvällen.

Förrätterna består framför allt av italienska specialiteter men en liten toast Skagen har ändå smugit sig in, halvt kamouflerad till Toast di Mare. Trots att antipastotallriken kräver att man är minst två som delar är den inte uppdelad i två portioner. Man får en skiva av varje av lite italienska korvar tillsammans med lite blandade tillbehör. Gott men inte helt enkelt att dela och heller inte så väl tilltaget som man kunde ha hoppats.

På menyn finns naturligtvis även bruschetta, gratinerade sniglar och gratinerade musslor samt en rykande het minestrone med riven parmesan.

Ruffino riktar sig till en blandad publik och vill man äta en enklare middag finns både pizza och olika pastarätter att välja mellan. Båda alternativen håller bra nivå, pizzorna är knapriga och har bra kvalitet på fyllningen och pastan är både krämig och smakrik.

Även á la carterätterna får bra omdömen. Här finns bland annat oxfilé i olika varianter, hjort, lamm, scampi och gös. Lammet är gott – örtstekta lammracks med rosmarinsky,

vitlökssmör och honungsrostade grönsaker – trots att såsen var ljummen och köttet i blodigaste laget. En väl tilltagen portion, snyggt upplagd.

Gösen är lite tristare. Den serverades med kokt potatis och lite musslor och gav ett lamt intryck, den hade med fördel kunnat smaksatts bättre. Men den var snyggt serverad och en väl tilltagen portion.

Det finns flera olika typer av dessert att välja mellan. Italienska specialiteter som tiramisu och panna cotta, svenska långkörare som friterad Camembert och glass med hjortonsylt eller den något enklare Cantuccini e vino santo – italienska skorpor att doppa i ett sött italienskt dessertvin. Tiramisun känns härligt hemlagad med en mustig smak av kakao och samtliga desserter är både fantasifullt upplagda, i lagom portion och härligt smakrika. En bra avslutning på en trevlig kväll.

Noterat

Finns det nån övre gräns för hur mycket toast Skagen, plankstek och friterad Camembert västeråsarna kan äta? Är det de enda rätter som krögarna med säkerhet vet att gästerna väljer? Ser det likadant ut i hela Sverige eller är det nån gnällbältesgrej? För Krogkollen är det en gåta att dessa tre rätter dyker upp på var och varannan krog i stan. Skärpning krögare!

Spans betyg

RuffinoAtmosfär 4/5

Förrätt 3/5

Varmrätt 7/10

Dessert 4/5

Betjäning 4/5

Summa: 22 - Tre gafflar

1 gaffel: 1-10 p

2 gafflar: 11-17 p

3 gafflar: 18-22 p

4 gafflar: 23-27 p

5 gafflar: 28-30 p

Prisläget:

8 förrätter 68–124 kronor

4 fiskrätter 209–245 kronor

7 kötträtter 221–248 kronor

7 pastarätter 126–141 kronor

21 pizzor 98–135 kronor

7 efterrätter 20–109 kronor

www.gastrogate.com/restaurang/ruffino