Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvärnsövningen

Sedan i måndags har övningen planerats av befälen. Men i morse satte det igång på riktigt. Och det är ingen lek för hemvärnssoldaterna.

- De gör det här på sin fritid och alla är väldigt motiverade. Så det är väldigt viktigt för oss att det blir bra, säger Rickard Lindquist, biträdande övningsledare.

Västmanlands hemvärnsbataljon består av ungefär 450 personer. Och cirka 300 av dem är ute på övningen i helgen.

- Vi håller på med operation Iris, säger bataljonschefen Christer Larsson, kapten.

- Sceneriet är att vi ska försvara flygplatsen för att stötta Nordic Battle Group. De som spelar fienden kommer från Uppsalatrakten.

Hemvärnet har genomgått en föryngring. Medelåldern är nu runt 35. Men för att vara medlem är det ett krav att ha gjort militärtjänstgöring. Så efter att värnplikten avskaffades finns det en oro för återväxten.

- Nu är det ingen brist, men om några år kan det bli det, säger kapten Larsson.

Det saknas ungefär 100 personer för att Västmanlands hemvärnsbataljon ska vara fullbemannad. Och övningen, som såklart ger mycket uppmärksamhet, är en del av marknadsföringen.

Men alla som vill är ändå inte välkomna i hemvärnet.

- Alla är kontrollerade, man får inte ha begått något brott, säger Rickard Lindquist.

- Om någon är intresserad så görs det först en intervju och en bostadskontroll innan de kommer till oss. Och missköter man sig kan kontraktet rivas.

Hemvärnssoldaterna får betalt, ungefär en tusenlapp om dagen, för att vara med på övningen. Totalt har notan gått på 450 000 kronor.