Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het helikopterkraft med bas på Hässlö

Sveriges största helikopterföretag finns på Hässlö. Heliair Sweden var med och bekämpade sommarens skogsbrand i Västmanland men gör även flygfilm till Robinson och andra teveprogram.

Heliair ligger lite undanskymt för sig självt längst ut på en avfartsväg söder om flygplatsen.

Kvalitetschefen Anders Nilsson visar runt i hangaren.

– I antal flygtimmar är vi störst i Sverige, säger han.

De helikoptrar som inte är ute på uppdrag får service av bolagets egna helikoptertekniker.

Där står bland annat en stor amerikansk helikopter som en gång flög uppdrag i Vietnam.

Heliair använder den till tunga lyft. Kraftbolagen är det största kundsegmentet. Kunderna kan vara Eon, Vattenfall eller andra kraftbolag som behöver ut och besiktiga sina elledningar. Bolaget gör kraftledningsgator bland annat med hjälp av en egenutvecklad vertikalsåg. Helikoptrarna går att likna vid en traktor i luften som arbetar i skogen. De kan flyga ut och rensa där det vuxit igen på kraftledningsnäten eller kapa träd som fallit.

– Annars står folk utan ström och kraftbolaget får betala.

Heliair jobbar även mycket med teve- och filmproduktion. Bolaget har gjort all flygfilm till Robinson över hela världen, då via inhyrda helikoptrar men med personal och teknik från Heliair.

– Mycket av värdet ligger i personalen. Förlorar vi våra tekniker och våra piloter då står vi oss slätt. De är värda sin vikt i guld och det vet de tyvärr, säger Anders Nilsson med ett skratt.

Företaget har ett särskilt kamerasystem med teknik som är världsledande för att filma från helikopter.

– I princip alla flygbilder du ser på teve som inte skakar är det vi som har gjort.

Däremot fokuserar bolaget inte så mycket på längre på persontransporter som kan vara allt ifrån svensexor till att flyga företagsledare. Persontransporter är visserligen lönsamma men innebär också mycket administration.

– Med helikopter är det så att du som regel flyger en timme, mekar två och administrerar tre. Är det något man vill så är det att skära i administrationen.

Vid sommarens stora skogsbrand kallades Heliair in. Som VLT skrivit tidigare i brandbilagan tycker Heliair att de kallades in för sent och att branden kunde ha släckts mycket tidigare.

Heliair har egna tankbilar och kan flytta med underhållet till helikoptrarna.

– Det gör att det inte blir stopp i produktionen. Var som helst i södra Sverige kan vi vara på plats inom några timmar med ett antal helikoptrar.

– Vi kan även flytta underhållet dit, som vid en brand, säger Anders Nilsson.