Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hett derby i Svenska cupen

Bandysäsongen inleds på allvar i helgen med kval till Svenska cupen. Och det smäller direkt. Tillberga mot VSK.

– Inspirerande, säger TB-tränaren Per Fosshaug.

Västeråslagen har lottats i samma grupp tillsammans med allsvenska Katrineholm, som TB möter i Behrn Arena i kväll.

– VSK har sett riktigt bra ut, men det blir en jämn match, säger Per Fosshaug.

I fjol möttes lagen också i Svenska cupen, då i en placeringsmatch i Vänersborg. TB vann med 7–6 – och det var första vinsten någonsin mot storebror.

– Tar gärna en vinst till även om jag kanske hellre tar den när serien börjat, säger Fosshaug.

TB har ett par spelare borta. Anders Östlings knä håller inte för spel i helgen. Jens Blixt spelar i kväll mot Katrineholm men inte mot VSK i morgon då han ska på bröllop. Peter Winbäck har varit sjuk och det är osäkert om han kan spela.

I gengäld kan nyförvärvet från Haparanda, Marko Herajärvi, stå i mål. Herajärvi anlände till Västerås tidigare i veckan och har tränat ett par gånger.

– Han har sett ruskigt bra ut. Får se om han står båda matcherna, det är viktigt att komma in i det så fort som möjligt.

TB har spelat två träningsmatcher och förlorat båda. Fosshaug är hyfsat nöjd så här långt.

– Vi har inte spelat tillräckligt snålt, det är ju inte vår grej riktigt. Men det är dit vi måste komma, vi ska fortsätta vara offensiva men täta till bättre bakåt för att inte släppa in så många mål, säger Fosshaug.

VSK-tränaren Anders Westman delar kollegans åsikt om att kvalmatcherna kommer tidigt säsongen.

– Vi kan inte prioritera Svenska cupen i september, det är seriespel och slutspel som är det viktiga. Samtidigt är det viktigt att vi gör bra ifrån oss och kan testa det vi fått ihop hittills, säger Westman.

Att det är just TB som VSK ställs mot är speciellt men inte så mycket mer, enligt Westman.

– Det var rätt upphaussat i fjol. Jag vet inte om det är på samma sätt nu, men visst är vi sugna på att vinna och gå vidare.

VSK kommer till spel i helgen med ordinarie trupp.

Så spelas kvalet i Örebro i helgen

Fredag: Katrineholm–TB.

Lördag: TB–VSK.

Söndag: VSK–Katrineholm.

Segraren i de sex kvalgrupperna går vidare till slutspelet i Lidköping 30/9–2/10. Fjolårsvinnaren Sandvikens AIK är direktkvalificerat. Så även arrangörsklubben Villa Lidköping.