Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hett om sammanslagning

Vid gårdagens fullmäktigemöte i Surahammar blev det upphetsat värre när de skulle diskutera motionen om kommunsammanslagning.

Alliansen har i en motion föreslagit att kommunen borde utreda om Surahammar ska fortsätta vara en egen kommun eller om den borde slås ihop med någon annan.

Sten-Ira Olofsson (M) var först upp i talarstolen när frågan skulle dryftas.

– Det handlar inte om att vi ska gå ihop utan att vi ska utreda. Det är en väsentlig skillnad. Kolla bland politiker och tjänstemän: finns intresset? Sedan får man fundera på om en rejäl utredning ska till när man har fått tillbaka frågan. Jag hoppas att man från sossarna inte säger nej bara för att det är jag som står här och pratar.

Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) var först upp försvarade partiets hållning.

– Varför ska vi lägga ner tid och resurser när vi inte har viljan att genomföra en sammanslagning? Vi tror på kommunens framtid, ni kastar in handduken. I framtiden, där vi går mot större regioner, kan det vara än viktigare att ha kvar det kommunala självstyret.

Partikollegan Anders Rydell lade ut texten ytterligare.

– Vi har försökt att hitta samarbete med andra kommuner genom åren och några har vi ju. Jag vet att tjänstemännen i vår kommun fortsätter att försöka få till samarbeten där det går.

Det blev också en diskussion om vad motionen egentligen handlade om. (S) tolkade det som att den handlade om att utreda ett samgående, alliansen menar att det handlar om att utreda alla tänkbara samverkansmöjligheter där samgående kan vara en, men inte det enda, tänkbara utfallet.

Kommunfullmäktige beslutade till sist att ärendet skulle återremitteras.