Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HGF: Nu krävs politisk vilja och konkreta förslag för att lösa bostadsbristen

I dag inträffar FN:s internationella hyresgästdag. I år uppmärksammas unga vuxnas växande problem med att få tag på bostäder de har råd att bo i.

Problem som varit vanliga i övriga Europa drabbar nu även Sverige i högre utsträckning. Det handlar om osäkra kontrakt, lågt konsumentinflytande och att många ofrivilligt får bo kvar hos föräldrarna.

Det senare är särskilt problematiskt då det inte bara påverkar individen, utan även samhället. Människors möjligheter att flytta till jobb och studier minskar. En undersökning från Statistiska centralbyrån, Boendesituationen i Europa (2011), visar att 51 miljoner unga vuxna i åldern 18–34 år bor hemma hos sina föräldrar. Det motsvarar nästan hälften av denna grupp.

I Västerås har de senaste årens byggande inte resulterat i särskilt många nya bostäder för unga vuxna, därtill är hyran ofta för hög. De omskrivna flyttkedjorna tycks inte heller fungera.

Det behövs politisk vilja och konkreta förslag för att Västerås ska vara en attraktiv stad för unga vuxna. Om inte billiga och tillgängliga lägenheter finns vänder denna grupp staden ryggen och därmed förloras viktiga medborgare och skattebetalare.

Man ska inte göra miss-taget att tro att det bara behövs små bostäder, problemen kryper högre upp i åldrarna. Västerås förlorar många nyutexaminerade studenter, ofta med familj.

Ofta från de tekniska utbildningar staden behöver för att kunna växa. Anledningen är ofta att det inte finns den typ av bostäder som denna grupp efterfrågar. För Västerås är detta en framtidsfråga vi hoppas att kommunens politiker prio-riterar.

Om kommunens vision att växa till 160 000 invånare till 2025 ska bli verklig krävs satsningar på den typ av bostäder unga vuxna vill ha.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel