Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HGF: Stora utmaningar väntar bostadspolitiken

I helgen håller Kristdemokraterna kommunkonferens och extra riksmöte i Aros Congress Center i Västerås. Mycket fokus har också varit på debatten kring partiets ledarskap. I skuggan kommer de frågor som helt ärligt är viktigare för de flesta svenskar – själva politiken.

Stefan Attefall är en av Kristdemokraternas representanter i regeringen och den som har ansvar för ett av de viktigaste, men lågprioriterade politiska områdena.

Attefall är bostadsminister. Den svenska bostadspolitiken står inför stor utmaningar. I cirka hälften av landets kommuner råder bostadsbrist, i cirka hälften råder överskott. Ingetdera är en hållbar situation. För cirka 300 000 kommunala hyresrätter väntar kostsamma renoveringar. Nybyggnationer får ofta hyror som de som mest behöver lägenheter inte klarar av. Man kunde förvänta sig en aktiv bostadspolitik där bostadsministern tar initiativ för att komma till rätta med problemen. Vad får vi?

Förslag om att enklare hyra ut i andra hand, tips till studenter att inte plugga i storstäder, tandlösa utredningar och argumentation för att fler borde äga sitt boende.

Vi förväntar oss mer! Hyresgästföreningen med drygt 530 000 medlemmar (6 000 i Västerås) har flera konstruktiva förslag för att komma till rätta med flera av problemen. Stefan Attefall och andra kristdemokrater är välkomna att fånga upp dem på plats i Aros Congress Center i helgen.

Vi hoppas och tror att viljan är att få en bostadsmarknad som har rättvisa villkor, speglar efterfrågan och ger individen möjligheter att utvecklas. Arbetslinjen kräver tillgång till bostäder i tillväxtregioner och högskolestäder, familjelinjen kräver trygga och lätt-begripliga villkor för bostaden. Tidsforskaren Jörgen Larsson vid Göteborgs universitet har visat att boende i hyresrätt minskar stressen för barnfamiljer och ger mer tid för familjen.

w Likställ skattenivån mellan hyresrätter, villor och bostadsrätter! I dag skattas en hyresrätt på 100 kvadratmeter i genomsnitt cirka 2 000 kronor mer per månad än en lika stor ägd bostad, enligt en rapport från Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna. Förslaget har fått stöd av flera kristdemokratiska kommunpolitiker.

w Ge rot-avdrag även till hyresrätten! Rot-avdrag kan i dag bara de som äger sin bostad göra. Med tanke på de stora kostnader för renoveringar som många bostadsföretag har nära framför sig vore det en utmärkt lösning att ge dessa möjligheten att göra avdrag för renoveringarna. Att skjuta över kostnaden enbart på hyresgästen genom stora hyres-höjningar är inte hållbart och får allvarliga sociala konsekvenser.

w Inför låg moms på hyran! Det gör att fastighetsföretagen kan dra av ingående moms i sina bolag. Slutsumman blir en lägre hyra för hyresgästen.

w Stimulera byggandet av nya hyresrätter!Stimulanspaketet måste innehålla åtgärder för att förbättra konkurrensen inom bygg-branschen, justeringar i plan- och bygglagen och förändrade skattenivåer för hyresrätten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel