Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hissa eller dissa vården via webben

Snart kan du tycka till om landstingets verksamhet, via webben.

Landstinget Västmanland inför som första landsting i Sverige ett nytt system med så kallade e-petitioner. Det innebär att medborgarna får möjlighet att komma med förslag som sedan publiceras på landstingets webb. Därefter kan andra tycka till och rösta.

Hans Jansson (V), landstingsråd, säger att det är ett sätt att försöka hänga med i tiden.

- Det är en möjlighet för medborgarna att ha synpunkter på sjukvård, kollektivtrafik och resten av landstingets verksamhet. Vi tror att människor har en förmåga och vilja att påverka och det här är ett enkelt sätt.

Hur kommer systemet att fungera?

- När man går in på landstingets hemsida kommer vi att ha en anslagstavla, det ska fungera ungefär som gilla-funktionen på Facebook. Man kan lämna förslag till förändringar och förbättringar och så kan andra gå in och lämna bifall.

Ser du några problem med att en liten, aktiv grupp får väldigt stor möjlighet att sätta agendan?

- Det vet vi inte riktigt än. Men förslagen bereds ju på vanligt sätt, så vi har bedömt att det inte ska vara så stora risker.

Systemet med e-petitioner ska sjösättas under nästa år, förhoppningsvis redan till sommaren, enligt Hans Jansson.