Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk födsel på Parken Zoo

För tre veckor sedan föddes lille Oliver på Parken Zoo. En liten flodhästpojke till dvärgflodhästen Krakunia.

Födseln, som är unik – något liknande har aldrig tidigare skett i Sverige – var okomplicerad men tiden efter blev desto mer dramatisk. Krakunia ville inte ta sig an sin pojke och läget blev mer och mer akut. Till slut lyckades en djurvårdare mjölka flodhästmamman och ge den livsviktiga råmjölken till Oliver, vilket räddade livet på honom.

– Dvärgflodhästar är starkt utrotningshotade och varje individ som överlever är mycket viktig för arten. Dessutom hade Krakunia fött en liten pojke, vilket är ännu mer värdefullt. Det föds avsevärt färre hanar än honor i djurparker och de få hanar som föds har ofta svårt att överleva. Man vet inte vad detta beror på men lilla Oliver är otroligt värdefull, både för oss men också för framtida avel och hela artens fortlevnad. Därför har vi arbetat som aldrig förr med att få relationen mellan mamma och barn att fungera, säger Helena Olsson, djurparkschef på Parken Zoo i Eskilstuna.