Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit vågar västeråsarna inte gå när det är mörkt

Det är den mörkaste tiden på året. Delar av centrala Västerås ligger i totalt mörker. Läskiga miljöer är avskräckande – men Västerås stad har ingen plan för hur stan ska lysas upp.Fyll i på kartan! Var är det mörkt i Västerås?

– Det här är ju en fin promenad, men bortåt värmeverket är det kolsvart på kvällen. Där skulle jag aldrig gå på kvällen, inte ens med båda hundarna.

Det säger Eva Olsson, som är ute på en runda vid Lögarängen i sällskap med väninnan Maria Thörn och hundarna Maja och Mimmi.

Maria bor vid Kungsbyn ute på landet, men Eva har nyligen flyttat till Oxbacken från Gideonsberg. Båda är överens om att dåligt upplysta områden i tätorten är ”lite läskiga”.

Nyligen presenterade Västerås sin nya fina julbelysning i city. Men det finns gott om områden i stan som bokstavligt talat ligger i skugga.

Många andra kommuner har ambitiösa belysningsprogram med utvecklade tankar kring hur staden ska kunna bli ljusare, tryggare och mera välkomnande. Men inte Västerås.

Stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg säger att belysningsprogram diskuterats ”i ett antal år”, något staden borde ha. Stadens landskaps- arkitekt Frida Nordlund tillägger att önskemålet funnits, men att man inte fått politiskt gehör för det.

Just nu finns ett projekt för att förbättra belysningen i hamnen – omskriven i samband med att en man föll i vattnet nyligen. Dess- utom läggs pengar på ”felande länkar”, det vill säga obelysta partier på cykel- och gångstråk som i övrigt har belysning. Lekplatser får också bättre belysning.

Även Frida Nordlund har en önskelista:

– Jag tycker det vore jättebra om vi kunde uppgradera hela Djäkneberget och göra klart hela stranden vid Lögarängen. Och så ett gammalt projekt som till stor del förblivit orealiserat: Svartån, där gångstråk och växtlighet ända bort till Vallbybron skulle belysas.

Där fanns pengar avsatta för några år sedan, men så gick pengarna till en akutinsats för kajen vid Svartån. Sedan har de inte återkommit i någon budget. Studien gjordes av ljusdesignern Marianne Lind.

– Man kan inte säga att ljus i sig minskar brottsligheten, men man öppnar staden så att fler vågar sig ut. Den sociala kontrollen ökar.

I andra städer där Marianne Lind arbetat har hon med kommunens stöd tagit hjälp av till exempel skolklasser för att peka ut områden där man känner sig otrygg.

– Det har också effekten att de unga känner sig delaktiga och inte blir lika benägna att ägna sig åt skadegörelse eller klotter.

Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) säger:

– Vi har genomfört olika trygghetsvandringar kvällstid och har gått igenom de otrygga punkter som finns i stan. Bland annat har vi tittat på den belysning som finns och det är ett arbete som pågår hela tiden för att få en större trygghet. Men är det så att man upplever ett behov av åtgärder för belysning måste vi ta till oss det.

Så här fyller du i på kartan!

1. Klicka på fyrkanten i högra hörnet på kartan.

2. Tryck på det blåmarkerade "redigera".

3. Plocka en skylt (grå flagga) och placera ut den  på kartan.

4. Skriv i plats/gata.