Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit väntas fem miljoner kunder

I dag är det bara en grop i marken och en byggarbetsplats. Men om ett drygt år ska Ikea, gallerian med 95 butiker och dagligvarubutiken City Gross börja ta emot alla kunder.

Bygget på västra Erikslund är det största som händer i handelsområdet just nu.

– Det blir enormt, man räknar med fem miljoner besökare varje år, berättar Johan Lövqvist som är cent-rumledare på Erikslund.

Även dimensionerna är enorma, nuvarande Ikea-varuhuset är på 13 500 kvadratmeter. Det nya på Erikslund blir mer än dubbelt så stort, 40 000 kvadratmeter, till detta kommer gallerian på 30 000 kvadratmeter samt City Gross som får en försäljningsyta på 10 000 kvadratmeter.

Ikea beräknas öppna nästa vår, gallerian och City Gross kommer senare, i september 2011.

När det gäller gallerian går fastighetsägaren Ikano Retail Centers, som ingår i familjen Kamprads imperium, mycket metodiskt till väga. Man har en tydlig tanke med utformningen, butikerna ska täcka tre specifika områden – mode, hem samt fritid/sport.

För att underlätta för kunderna ska butiker med liknande utbud ligga bredvid varandra, en dammodeaffär bredvid en dammodeaffär, en skobutik bredvid en skobutik och så vidare.

Även om det är mer än 16 månader kvar innan gallerian slår upp portarna är många hyresgäster klara.

– Vi vill ha allt klart tidigt, berättar Jan Kristensson, vd för Ikano Retail Centers. Kontrakt för 60 procent av ytan är redan underskrivna.

Många vill ännu inte skylta med att de ska in i gallerian, men på modesidan är Lindex, Kapp-Ahl, MQ, Esprit, Dressman och Cubus klara. Även Stadium, Clas Ohlson samt Kjell Co har skrivit på.

Ikea, gallerian och City Gross är den stora händelsen på Erikslund, men det händer också en hel del annat.

– Det är ett oerhört drag, berättar Johan Lövqvist. Jag får dagligen förfrågningar från företagare som vill etablera sig här på Erikslund.

Närmast E18 håller man nu på att sätta upp en ny kraftledning, den ska ersätta tre mindre. På så sätt frigörs stora ytor, ett drygt 60 meter brett område längs hela motorvägen. Och det finns redan planer på hur det ska kunna utnyttjas.

Jula vill bygga nytt, Bil-tema flaggar för att bygga ut sin parkering och Bauhaus planerar en större drive-through.

Riise Möbler, som i dag finns på Hälla, har skaffat en tomt bredvid Mattbolaget på Erikslund och ska bygga nytt.

– Vi hoppas kunna flytta in nästa vår, samtidigt som Ikea öppnar, berättar Marie Riise. I vår bransch är det Erikslund som är riktigt hett.

Thomas Klarkner, som äger Motospeed, börjar den här veckan bygga en ny fastighet för uthyrning, den ska ligga i direkt anslutning till företagets nuvarande och blir på 2 500 kvadratmeter. Thomas Klarkner har en del hyresgäster på gång, men vill inte avslöja några namn.

Gotska Fastighets planerade galleria på 20 000 kvadratmeter norr om Ica Maxi är försenad på grund av bergtäkten, men företagets vd Anders Dahlström har inte skrinlagt planerna.

– Vi hoppas komma i gång med bygget i höst, berättar hon. I så fall skulle vi kunna öppna våren 2012.