Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittegods som toppar listan

Det här tappar västeråsarna bort just nu

Nya parkeringsautomater är förklaringen till att bankkort klättrar på listan över det som västeråsare tappar bort. Men även ovanliga hittegods som djur lämnas in.

– Det sista året har det blivit väldigt vanligt. Nu ska ju kortet sitta kvar i p-automaten under hela biljettköpet. Då glömmer folk, säger Anette Gustafsson som är administratör på polisens hittegodsavdelning.

Såväl parkeringsvakter som andra västeråsare lämnar in bankkort till polisen.

– Det är lätt att hitta ägarna i alla fall, säger Maria Wallén som är chef för hittegodsavdelningen.

Namnet står ju på kortet.

Toppar listan över upphittade saker gör mobiltelefoner. Flera om dagen lämnas in. Även här har polisens arbete blivit enklare. Sim-kortet har som regel en ägare registrerad hos operatören numera.

En stor del av arbetet på hittegodsavdelningen går ut på att spåra ägare.

Ibland är det enklare – om det finns en matchande borttappat-anmälan. Andra gånger krävs mer detektivarbete.

Under ett år lämnas cirka 1 500 upphittade saker till polisen i Västerås.

– Folk är otroligt duktiga på att lämna in, berömmer Anette Gustafsson.

– Vi har till och med fått in en tusenlapp en gång, säger Maria Wallén.

Upphittaren har rätt till hittelön och det vill hälften av dem ha.

Saker glöms och hittas där många rör sig. Fullt logiskt. Därför dominerar city och köpcentrumen. Även på VL:s bussar glöms saker.

– Krogarna är sämst på att lämna in, det är bara en som kommer regelbundet. De andra kommer sällan, och då med en hel låda saker, säger Anette Gustafsson.

Problematiskt tycker polisen eftersom den som tappat bort något efter ett tag slutar leta. Runt hälften av det som lämnas in hittar sin rätta ägare. Upphittade saker ligger i tre månader hos polisen: sedan tillfaller de upphittaren om den vill det. Inte bara saker utan även djur lämnas in.

– Hundar och katter och i år hysteriskt många kaniner, säger Anette Gustafsson. Chinchillan fick vi googla för att veta vad den skulle ha för mat.

Hittegodsavdelningen lyckas alltid hitta någon som kan ta hand om djuren om inte ägaren kan spåras. Man har god kontakt med olika föreningar.

VLT får inte fota i hittegodsrummet men tittar in och ser att där samsas tv-spel, datorer, en gitarr, fiskegrejer och ett par jeans.

– Kring jul kommer det alltid in julklappar som folk glömt.

Ovanliga saker dyker upp ibland: som löständer och hörapparater. Power Meet är det tillfälle på året då flest saker lämnas in. På söndagen är det gott om deltagare som tar vägen förbi Polis-huset innan de kör hem.

Vanligaste hittegodset

Här är de vanligaste sakerna som hittas:

1. Mobiltelefoner

2. Plånböcker

3. Cyklar

4. Nycklar

5. Bankkort

Den som tar hand om ett upphittat föremål är skyldig att anmäla fyndet till polis eller ägare inom 14 dagar.

Ägaren har rätt att få tillbaka godset mot hittelön (10 procent av marknadsvärdet). Om polisen inte kan spåra ägaren får upphittaren godset efter tre månader.

Läs mer på www.polisen.se