Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hjälp, jag är gravid"

När man precis gjort sitt första positiva graviditetstest är frågorna många. På familjesajten Familjeliv.se är graviditet ett av de hetaste diskussionsämnena. Vi bad barnmorskan Mari Denckert svara på några av de vanligaste frågorna.

Jag har precis plussat, vad gör jag nu?

– Det är egentligen inte så mycket att göra. Många gör ju sitt graviditetstest två veckor efter befruktningen och då är det ganska lång tid kvar till första besöket hos barnmorskan. Det du ska göra är att ringa barnmorskan och beställa tid för första besöket som är i vecka 8-10, säger Mari Denkert.

Vad händer vid första besöket hos barnmorskan?

– Första besöket hos barnmorskan tar ganska lång tid, nämligen 1-1 1/2 timme. På besöket gör du en hälsoundersökning med blodprov, urinprov, kontrollerar vikt och längd, tar blodtryck och diskuterar rök och alkoholvanor, berättar Mari Denckert

Ska jag äta för två nu?

Som gravid är det mycket som kretsar runt maten. Vissa mår illa, andra blir besatta av konstiga maträtter som de aldrig gillat innan. Och sen är det ju det där med vad man får och inte får äta. En tidigare myt är att man som gravid ska äta för två. Enligt Livsmedelsverket behöver gravida inte alls öka sitt matintag så mycket under graviditeten.

I genomsnitt behövs så här mycket extra mat per dag:

Månad 1–3: 1 frukt

Månad 4–6: 1 matigt mellanmål och 1 frukt

Månad 7–9: 2 matiga mellanmål och 1 frukt

Vad kan jag inte äta?

De flesta har hört talas om att man absolut inte får äta vissa saker när man är gravid. Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är farliga när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är väldigt liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. Enligt barnmorskan Mari Denckert är det bra att gå in på Livsmedelsverkets hemsida och läsa vad man ska undvika där.

Ska jag äta något särskilt?

-Försök att äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Annars kan du tänka på att äta en allsidig kost med mycket frukt och fibrer. Folsyra är också viktigt men det är egentligen innan graviditeten och i början av den, säger Mari Denckert.

Kan jag träna under hela graviditeten?

En graviditet behöver inte betyda att man ändrar hela sin livsstil. Träning under graviditeten är både hälsosamt och bra.

–Har man tränat innan man blev gravid kan man givetvis fortsätta med det. Om man inte tränat innan och känner för att börja röra på sig tycker jag att promenader ett bra träningssätt, säger Mari Denckert.

Det enda Mari Denckert tycker att man ska undvika är att få för hög puls.

–Själv sprang jag tills jag var i vecka 24 under min graviditet. Men så fort man börjar känna att det gör ont i magen eller är obehagligt att träna ska man dra ner på tempot eller sluta, säger hon.

Ska jag sluta ha sex nu?

Många tycker att det känns obehagligt att ha sex och är rädda att skada bebisen under graviditeten. Barnmorskan Mari Denckert tycker att man ska fortsätta ha sex så länge det känns skönt.

–Med sex är det precis som med träning. Så länge det inte gör ont eller känns obehagligt är det inga problem att ha sex, berättar Mari Denckert.

I Familjelivs populära diskussionsforum delar medlemmarna sina erfarenheter av sina graviditeter.

Så tycker vi om…

…cravings

Familjelivsmammorna diskuterar ofta sina konstiga gravidcravings i forumet.

Familjelivsmamman Yosa var helt besatt av champinjoner.

–Med dottern åt jag påsvis med färska champinjoner! Min sambo klarade inte av stanken av färsk svamp så han satt i ett annat rum, berättar Yosa.

Familjelivsmamman Kaffemoster var väldigt sugen på stark mat under sin graviditet.

– Jag hade riktiga cravings i första trimestern. Det var på kanonstark mat. Jag åt upp en 750-grams burk sambal oelek med sked. Grön currypasta var en annan favorit., berättar Kaffemoster.

Maggiepuh är gravid och väldigt förtjust i glass.

– Just nu finns inget godare än den tråkigaste glassen Piggelin. Jag äter två till fem Piggeliner om dagen. Tur att det finns storpack som blir billigare än om man köper styckvist, berättar Maggiepuh

…illamående

Många gravida lider av illamående. Familjelivsmamman Lajm får kväljningar så fort hon tänker på mat eller ens närmar sig köket och det vänder sig i magen på henne när hon ser sin man äta mat. Hon ber de andra Familjelivsmammorna om råd.

Ankar78 tipsar om ingefära för att lindra illamåendet,

– Prova att riva ner färsk ingefära i the, drick och ät något direkt på morgonen innan du går upp, säger hon.

– Potatis, i alla slags former är det som funkar bäst för mig. Kött som jag normalt älskar funkar inte alls. Det kommer upp lika fort som det kommit in i munnen, säger Tjohalla82

…träning under graviditeten

Familjelivsmamman Pumpkin tipsar om vattengympa under graviditeten.

–Jag har gått på vattengympa för gravida under graviditeten, helt underbart! Att vara i vatten när man blir allt otympligare är verkligen en befrielse, och då har jag ändå inte blivit särskilt stor, berättar hon.

Någon som verkligen inte har dragit ner på träningstakten är Saile78.

– Jag är gravid i vecka 31 med tredje barnet och tränar boxning och går på gym 2-3 pass i veckan och det går jättebra. Jag undviker dock situps och ryggresningar men allt annat gör jag. Tycker att boxningen funkar bra där jag får använda slag och sparkar mycket. Här förekommer ingen kroppslig kontakt utan vi använder mixar så har tänkt fortsätta så länge jag mår bra. Kroppen är ju fantastisk och säger ifrån om det är något, berättar hon.

…sex när vi är gravida

Familjelivsmamman Stårschan tycker att sexlivet fungerat nästan precis som vanligt när hon varit gravid.

– Vi hade sex precis som vanligt hela graviditeterna igenom, ända fram till förlossningen. På slutet var det förstås lite bökigare, men sånt löser man bara man vill. Och det ville vi, berättar hon.

Sammetrocker tycker däremot att det finns skönare saker att göra när man är gravid.

– Det är väldigt, väldigt långt mellan gångerna nu under graviditeten kan jag säga. Och i ärlighetens namn så sover jag hellre just nu. Är i större behov av det känns det som, säger hon.