Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp till flyktingar med aktietävling

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Aktietävlingen på Jensen gymnasium har en twist. Högsta vinsten skänker läraren Johan Eliases ur egen ficka till förmån för flyktingar i Medelhavet.

Eleverna som går första året på ekonomiprogrammet deltar i tävlingen. Gruppvis får de satsa en fiktiv summa på 100 000 kronor i fyra bolag på Stockholmsbörsen.

Johan Eliases, lärare i företagsekonomiska ämnen, skänker privat vinnande elevers avkastning till Unicef och deras arbete för flyktingar i Medelhavet.

– Vi förenar nytta med nytta. Eleverna lär sig hur aktiemarknaden fungerar. Pengarna går till barn på flykt. Förhoppningsvis skapar det ett större intresse hos eleverna, säger Johan Eliases.

Greppet verkar ge effekt. Elever som VLT talat med berättar entusiastiskt hur de valt aktier och de ser fram emot resultatet.

– Det blir jättespännande att följa nu när man vet att pengarna går till något bra, säger Maja Lindström.

Tävlingen avslutas i december. Om en grupp lyckats få tio procents avkastning skänker läraren 10 000 kronor, och så vidare.

Lyckas eleverna riktigt bra kan det alltså bli en rejäl slant som Johan Eliases måste skänka.

– I värsta fall får jag väl be om en löneförhöjning. Nej, men jag ska stå för mitt ord och vi hoppas att det inspirerar andra till att hjälpa folk i nöd, säger Johan Eliases.