Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp till svältens offer

Östafrika och Somalia har drabbats av den värsta svältkatastrofen på 60 år, enligt FN. Somalier i Västerås följer nu utvecklingen i hemlandet med oro. I dag håller de ett möte på Bäckby för att samla in pengar till sina svältande landsmän.

Den senaste tiden har de tittat på tv varje natt. De följer sändningar från hemlandet via satellit. Ahmed Hassan och Mohamed Hussein, båda lärare, och Aden Barre, egen företagare, har bott i Sverige och Västerås i många år. Alla har släktingar i Somalia, vissa av dem är just nu i flyktingläger i Kenya.

– Vi bor i ett välmående land, medan våra släktingar i Somalia inte har något att äta, lider brist på mediciner, har inga skolor och har haft krig de senaste 20 åren, säger Aden Barren uppgivet.

Och de kan inte bara sitta och titta på medan bilder av överfulla flyktingförläggningar och svältande barn flödar förbi på tv-skärmarna. I dag ordnar de ett informationsmöte för Västerås ungefär 1500 somalier klockan 16 i Vuxenskolans lokaler på Bäckby. De hoppas att ett par hundra ska komma på mötet.

– Alla får betala vad de kan. Sedan kommer vi att skicka pengarna till en inhemsk organisation i Mogadishu, säger Mohamed Hussein.

Som somalier har de möjlighet att få ut hjälpen snabbt. Genom kontakter med hemlandet kan pengarna nå fram till flyktingförläggningen på bara ett par dagar. För hjälporganisationerna kan det ta lång tid på grund av byråkratiskt krångel, berättar de.

– De behöver mat, kläder läkemedel. Vi måste agera så fort som möjligt innan det blir försent, säger Ahmed Hassan.

Det är med sorg de följer utvecklingen i hemlandet.

– Vi är mycket besvikna. Det här har förekommit många gånger sedan vår regering kollapsade 1991. Vi känner att vi är en misslyckad nation, säger Mohamed Hussein.

Han kallar sig för folkrättsaktivist, och driver den ideella organisationen Rädda Ogaden. I går publicerades hans artikel om problematiken i området på nyhets-sajten Newsmill.

Om västeråsare vill skänka pengar är de välkomna att delta i dagens möte på Bäckby. Annars rekommenderar Ahmed Hassan, Aden Barren och Mohamed Hussein att skänka pengar till Röda korset, som har bra möjligheter att nå ut med hjälp i hela Somalia.

De hoppas på att få ihop 20 000 kronor under dagens möte. Men de påpekar att pengarna bara är en kortsiktig lösning.

– Man måste satsa lång-siktigt för att lösa problemet. Att ge en människa en fisk ger mat för en dag. Men lär en människa att fiska, så ska hon aldrig svälta, säger Ahmed Hassan.

Vill du hjälpa torkans offer?

SOS Barnbyar: Sms:a SOSHJÄLP till 72 930 och skänk 150 kronor.

UNHCR: Sms:a FLYKTING till 72 970 och skänk 100 kronor.

Röda korset: SMS:A AKUT TORKA till 72 900 och skänk 100 kronor.

Svenska kyrkan: SMS:A HUNGER till 72 950 och skänk 50 kronor.

Plan: Sms:a KATASTROF till 72 910 och skänk 50 kronor, eller sätt in valfritt belopp på postgiro 90 07 31-1 eller bankgiro 900-7311. Märk insättningen ”katastrof”.

Läkare utan gränser: Sms: a LIV till 72 970 och skänk 50 kronor, eller sätt in valfritt belopp på postgiro 900603-2 eller bankgiro 900-60 32. Märk insättningen ”akutinsatser”.