Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpen försenades när kvinna dog i brand på äldreboende

För knappt ett år sedan dog en kvinna i en brand i sin lägenhet på Änglamarkens äldreboende. Nu visar utredningen att den personal som först var på plats saknade utbildning i brandskydd.

Annons

Branden skedde i november förra året och ska ha orsakats av sängrökning. Västerås stads utredning visar att en rad omständigheter har försenat hjälpen på plats, vilket Radio Västmanland var först med att berätta:

Rödetektorn i kvinnans lägenhet var felmonterad.

Den personal på äldreboendet som först kom till platsen där det brann hade inte brandskyddsutbildning. De tog inte pulversläckaren som fanns på boendet i bruk.

– Själva räddningsinsatsen var inte komplicerad, men när räddningstjänsten kom var inte vårdpersonal på plats för att visa var det brann, säger till VLT räddningschefen Åke Broman på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

I brandskyddsutbildningen ingår att personalen lär sig att möta upp räddningstjänsten vid den centrala apparat som larmet utgår ifrån. Där underrättar de räddningsledaren var branden är. I det här fallet fick en räddningsledare springa runt boendet med en pulversläckare för att leta efter var det brann. Räddningsinsatsen fördröjdes med flera minuter.

Det är huvudmannen för äldreboendet, Västerås stad genom Proaros, som ansvarar för att personalen ska ha brandskyddsutbildning. Mälardalens brand - och räddningsförbund genomför utbildningen.

Det är svårare att avgöra vem som var ansvarig för att rökdetektorn satt felaktigt placerad i kvinnans lägenhet.

– Rökdetektorn satt för nära ett uttag för ventilation, förklarar Åke Broman.

– Det gjorde att ventilationen blåste bort rök.

– I princip är det den som bygger fastigheten som är ansvarig för att rökdetektorn installeras rätt. Men man kan ha ändrat flöden i ventilationen och det kan ha skett andra ändringar. Det är den som har verksamheten tillsammans med den fastighetsansvarige som ska se till att larmsystemen fungerar.

VLT har sökt direktören på vård och omsorg, Helene Öhrling, för en kommentar.

Läs också: Om branden på Änglamarkens äldreboende