Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpen nådde fram med hjälp av mutor

Under en semesterresa och ett studiebesök på ett sjukhus i Gambia såg paret Alexej och Irina Sibirius att behovet av sjukhusutrustning var stor.

Sagt och gjort, när de kom tillbaka hem startade jakten på material till en hjälpsändning till Gambia. Paret lyckades få ihop sjukhusmaterial – ambulansbårar, anestesi-utrustning, datorer, rullstolar och massor av kläder och mycket annat som kom dem till skänks via vänner och landsting.

Allt detta packades in i en stor container med hjälp av deras två barn. Tre dagar tog det för dem att få den färdigpackad.

Containern nådde fram till Banjul i Gambia i mitten av maj. Då reste Irina och Alexej ner för att övervaka att allt kom till rätt ställe. Men det skedde inte utan besvär och mutor.

– Verkligheten blev skrämmande. Det var en otrolig byråkrati. Alla ville ha pengar, man fick betala för allt. Alla tänkte bara på sig själva och inte på dem som var sjuka. Till och med mina Alvedon gick åt som muta, säger Alexej.

Till slut fick han i alla fall loss containern. Kläderna gick till en kyrka för vidare utdelning. Sjukhusmaterialet började lastas ut och spreds överallt tills Alexej började strukturera upp avlastningen och satte vakter vid det dyrbara materialet.

– De som packade ur containern var väldigt oförsiktiga. Jag fattade ingenting. Ingen visade tacksamhet, utom en operationssköterska som blev väldigt glad.

70 000 kronor tror Alexej att han fått betala ur egen ficka för hjälpsändningen.

– Jag kan göra det igen, men under andra former.