Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälpmedelsinstitutet: Spar pengar och öka delaktigheten med hjälpmedel

Sverige har en lång och framgångsrik tradition av att utveckla hjälpmedel för människor med fysiska funktionsnedsättningar.

Sedan en tid tillbaka pågår en spännande utveckling av stöd och hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Det handlar om teknikstöd som påminner, gör det lättare att ha koll på tiden, att planera och strukturera, att sova och vakna eller organisera och genomföra aktiviteter.

Hjälpmedelsinstitutet har nu regeringens uppdrag att sprida information och kunskap om hjälpmedel som stöttar personer med psykiska funktionsnedsättningar. Sedan 2009 har institutet på olika sätt fört ut budskapet att hjälpmedel sparar pengar och ökar delaktigheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

I en studie av nyttan och kostnaderna för hjälpmedel visar det sig att hjälpmedlen ger ett klart positivt utfall för såväl brukarna som för stat, kommun, landsting och samhällsekonomin i stort.

För kommuner och landsting som bekostar hjälpmedlen tar det bara ett och ett halvt år innan man får täckning för sina kostnader.

När man förskriver en handdator, ett påminnelsehjälpmedel, som till exempel timstock, och ett bolltäcke visar kostnadsnyttobedömningen att:

För samhällsekonomin är utfallet ännu högre. Även för brukarna, särskilt de som får ett jobb, blir resultatet positivt. De positiva effekterna sammanhänger med att hjälpmedlen är relativt sett billiga, men har en stor ekonomisk potential för samtliga parter.

De omedelbara effekterna för kommun och landsting är det successivt minskade behovet av stödinsatser, som också gäller för anhöriga och närstående. Det här, menar vi, måste leda till att kommuner och landsting ökar tillgången på hjälpmedel för personer med psykisk funktionsnedsättning.

I dag är tillgången på hjälpmedel otillräcklig. I en kartläggning som Hjälpmedelsinstitutet gjort framgår det att landets hjälpmedelskonsulenter anser att varken vuxna eller barn och ungdomar med kognitiva funktionsnedsättningar får de hjälpmedel som de har behov av.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har landets kommuner och landsting skyldighet att se till att man får hjälpmedel om man har en funktionsnedsättning. Det gäller också om man har en psykisk funktionsnedsättning. Därför är det hög tid att satsa på kognitiva hjälpmedel och spara pengar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel