Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärt- Lungfonden: KOL-drabbade i Västmanland får inte hamna på undantag

Mer än en halv miljon svenskar lider av KOL, men bara var femte har fått diagnos. Detta trots att utrustning för att upptäcka KOL finns på majoriteten av länets vårdcentraler – och trots att diagnos är en förutsättning för behandling. Samtidigt är Socialstyrelsens nationella riktlinjer under översyn, vilket riskerar att minska antalet diagnoser ytterligare. Hjärt-Lungfonden uppmanar nu vården i Västmanland att säkerställa att länets KOL-drabbade inte hamnar på undantag i väntan på nya riktlinjer.

Lungsjukdomen KOL är en av våra största folksjukdomar. Antalet drabbade svenskar ökar och är nu uppe i över en halv miljon. Samtidigt ökar också antalet som dör, framför allt bland kvinnor. På tio år har antalet kvinnor i Västmanland som dör i KOL ökat med hela 49 procent. Bland männen är ökningen 41 procent. Bara i år kommer cirka 89 kvinnor och män i länet att dö på grund av KOL.

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en grym sjukdom som kommer smygande med symptom som ständig hosta, andfåddhet och trötthet. Ett samtal med en vän blir en ansträngning, sociala tillställningar en påfrestning. För många är en promenad inte att tänka på. Dessutom ökar risken att drabbas av andra sjukdomar, som hjärtinfarkt, stroke och diabetes.

KOL avslöjas enkelt genom ett spirometritest som mäter lungfunktionen. Testet kan utföras på de flesta av länets vårdcentraler och tar bara en kvart. Ändå är det för få drabbade som får möjligheten eftersom många vårdcentraler inte prioriterar spirometritest.

Spirometritest har länge varit en prioriterad åtgärd i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för KOL. Att riktlinjerna nu är under uppdatering får inte bli en ursäkt för att minska antalet tester. Utan diagnos får de drabbade ingen behandling och riskerar att få lida i onödan.

Hjärt-Lungfonden vill halvera dödsfallen i KOL på tio år. För att det ska vara möjligt måste alla goda krafter samverka. Under augusti samlar vi in pengar för att bidra till forskning kring KOL. Om vårdcentralerna i länet samtidigt genomför fler spirometritest och sätter in rätt behandling i tid kan vi tillsammans göra livet lite lättare för många KOL-drabbade.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel