Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtpatient avled efter många turer inom vården – sjukhusen får ingen kritik

En patient med hjärtproblem avled efter en längre sjukhusvistelse och två operationer. Nu har Ivo granskat ärendet och ser ingen anledning till kritik mot vårdgivarna.

Patienten hade redan kända hjärtbesvär när hon kom in akut till Västerås lasarett i början av 2016 med svullnad i en hand och febertoppar. Patienten blev sedan kvar inom vården i en dryg månad, först i Västerås och senare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hon fick bland annat genomgå två hjärtoperationer.

Läs även: Kirurgen gjorde inte fel – men borde ha gjort rätt på annat sätt

I samband med behandlingen av hjärtproblemen drabbades patienten av flera svåra biverkningar, reaktioner på läkemedel och följdsjukdomar.

Fyra månader efter den sista operationen avled patienten. Då det hade varit många turer fram och tillbaka inom vården uppmanade läkarna som behandlat kvinnan en nära anhörig att anmäla hela händelseförloppet till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Läs även: Gammal man avled efter fallolycka på sjukhuset – vården får kritik

Syftet med anmälan var att utreda om det begåtts några fel under vårdförloppet som kunde ha bidragit till att kvinnan blev allt sjukare och senare avled.

Läs även: Sjuksköterska mister legitimationen efter "gravt alkoholmissbruk"

Ivo har nu granskat ärendet ock kommer fram till att patienten har fått en rimlig vård, att de beslut som har fattats under vårdkedjan var rimliga och att det därmed inte finns någon anledning att rikta kritik varken mot lasarettet i Västerås eller Akademiska sjukhuset i Uppsala.