Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hög puls förbättrar inlärning"

Vetenskapliga experiment tyder på att det är pulshöjande aktiviteter som förbättrar inlärningen.

– Man har sett på vuxna att förmågan att komma ihåg något på lång sikt ökar efter fysisk aktivitet, berättar Maria Ekblom, doktor i neurovetenskap och docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Hon betonar att det än så länge bara finns forskning som visar att inlärningen förbättras av fysisk aktivitet där utövaren får upp pulsen till cirka 65 till 70 procent av maximal puls. Om även rörelse där utövaren inte blir anfådd leder till bättre inlärning har inte klarlagts än. Det är också okänt hur mycket vi måste röra på oss för att vår inlärningsförmåga ska förbättras. Det motion bland annat gör är att bidra till att nervceller växer och gör kopplingar i hjärnan som gynnar inlärningen.

– Man tror också att fysisk aktiviteter kan göra oss mer motståndskraftiga mot stress. Ämnen bildas i musklerna som bryter ned ämnen som annars skulle göra hjärnan mer stresskänslig, säger forskaren.

Studier har även visat att män inom militären med bra kondition har högre betyg och har presterat bättre på tester där tankemässig funktion mätts.

– Men då är det svårt att veta vad som är orsak och verkan, säger Maria Ekblom.

När tankemässiga funktioner mäts analyseras exempelvis en persons förmåga att ta snabba beslut.

Läs också: Dubbelt så mycket idrott i skolan