Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga halter uran i dricksvattnet

Bärgslagsbladet rapporterar i dag om markant höjning av uranhalterna i Köpings dricksvatten efter ett haveri inom kommunens grundvattenförsörjning. 

Uranhalterna ska, enligt provtagning som gjorts förra veckan, vara dubbelt så höga som de gällande riktvärdena.

- Vi ser allvarligt på det här, och har nu vidtagit åtgärder för att minimera problemen tills dess en permanent lösning finns, säger Elin Granberg, chef för vatten- och avloppsavdelningen på tekniska kontoret i Köping till Bärgslagsbladet.

Ett trasigt dräneringsrör är boven i dramat.

- En av de brunnar där vi får in färskt grundvatten från grusåsen visade sig ha ett havererat dräneringsrör. Därmed har den vanliga vattenutspädningen av uran fallerat, och halterna av uran ut i dricksvattnet har ökat, säger Elin Granberg till Bärgslagsbladet.

Svaren på förra veckans provtagningar, kom under torsdagen och, visar på uranhalter över riktvärdet som ligger på 15 mikrogram per liter vatten. Provsvaret visar ett värde på nästan det dubbla, 28 mikrogram per liter.

Om det höga uranvärdet är farligt eller inte är svårt att avgöra. Enligt Elin Granberg finns det inga gränsvärden.

- Men mätningarna ger värden som är för höga och då behöver vi agera omgående", säger hon till Bärgslagsbladet.

Det höga värdet uran i vattnet innebär att kommunen styr om uttaget av grundvattnet från Köpingsåsen. Istället hämtas merparten vatten från andra brunnar.