Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerextremisthäktad för utpressning

En känd högerextremist och tre andra män har häktats på sannolika skäl misstänkta för grov utpressning. Männen ska ha lyckats tvinga till sig ett större belopp av en pedofil i Norrköping.

En av de häktade är 22-årige Jack Motander från Ramnäs– som i förra valet var riksdagskandidat för Svenskarnas parti. Under häktningsförhandlingen på torsdagsförmiddagen i Norrköpings tingsrätt erkände han utpressning av normalgraden.

- Enligt min klient ska de ha pressat pengar av man de uppfattat som pedofil. Det rör sig om betydande belopp, och under en längre tid, vi pratar om tiotusentals kronor, säger 22-åringens försvarsadvokat Thomas Abrahamsson.

Ytterligare en man har erkänt, en 48-åring, bosatt i Stockholm. De andra nekar till brott.

Enligt häktningsframställan ska utpressningen ha pågått från augusti 2009 och fram till november förra året.

Enligt aftonbladet.se lyckades männen med utpressningen genom att de utgav sig för att vara barn. När den 57-årige mannen från Norrköping sökte sexuell kontakt hotade de att avslöja honom.

Jack Motander är en av frontfigurerna i Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front. Förra året i maj var han en av talarna vid en demonstration i Västerås där de ville visa sin avsky mot det ”mångkulturella våldet”, med anledning av mordet på 16-åriga Beatrice Fredrixon.

Motander kandiderade också till kommunalvalet i Surahammar. Första punkten på deras partiprogram var att slå fast att endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet ska kunna vara svenska medborgare.

VLT har förgäves sökt den utpekade pedofilen för en kommentar.