Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högkänsliga personer har stort behov av återhämtning

Känner du av andra människors känslotillstånd? Är du extra känslig för ljus, ljud eller dofter? Då kan du, likt 15–20 procent av befolkningen, vara högkänslig.Testa dig själv här! 

HSP (highly sensitive person) är ett medfött personlighetsdrag enligt hälsocoachen Gunnar Martin Aronsson. Gunnar har skrivit ett flertal böcker och i höst kommer hans bok om högkänslighet ut som E-bok.

– Det är ett otroligt intresse för HSP på sociala medier just nu, berättar Aronsson.

Mycket av hans coachning handlar om framtiden och vilka mål, syften och önskningar man har. Men även om dåtiden och hur man har mått i vissa situationer.

– Min coachning går ut på medvetenhet av HSP. Mycket av det jag tar upp är baserat på Elaine Arons arbete. Hon har även ett test man kan ta på nätet för att se om man är högkänslig, berättar Aronsson.

Jens Eklund är dagens klient. Gunnar och Jens möts för första gången och det första steget är att undersöka i vilka situationer som Jens känner av sin högkänslighet.

– Jag är social, men när jag är i sociala situationer kan jag bli väldigt trött. Framförallt om det är ytliga samtal, berättar Jens Eklund.

Hälsocoachen svarar:

– Högkänsliga personer har ett behov av att återhämta sig. De blir enormt påverkade emotionellt av andra människor.

Aronsson berättar att en högkänslig person lever på gränsen hela tiden och då behövs perioder av återhämtning. Framförallt när det gäller arbetssituationer. Detta känner Jens Eklund igen sig i och han berättar att han blir otroligt trött ibland.

– Det får inte bli för mycket stim och sånt, då blir det jobbigt.

Jens Eklund gick in i väggen runt 1990 då han arbetade som glödgare i Hallstahammar. Då yttrade sig den högkänsliga sidan i diagnoser så som kraftig social fobi, panikångest och depression.

– Högsensitivitet är ingen diagnos i sig men personer med HSP är en riskgrupp när det gäller att få andra sjukdomar, förklarar Aronsson.

Kräver mer tid

Någonting som är essentiellt för någon med HSP är hur man hanterar information och hur man agerar i sociala situationer. Det kan handla om ett vardagligt samtal som uppfattas som obekvämt av en icke högkänslig på grund av att den högkänslige tar längre tid på sig att svara på tilltal.

– Vanliga människor har tre sorteringsfack och om man har HSP kanske man har tio sorteringsfack, då blir det en inre process som tar lite längre tid, förklarar Aronsson.

Det ultimata för en person med högkänslighet är flexibilitet på jobbet och en partner som förstår behovet av återhämtning.

– Att bli kontrollstyrd i detalj fungerar inte för en högkänslig person, det blir en form av fångenskap. HSP-människor blir även påverkade av hur andra människor mår, säger Gunnar Martin Aronsson.

Så gör du testet: 

Klicka på länken intill för att komma till testet.

Skriv svaret på frågorna på ett papper och tolka svaren enligt instruktionerna längst ner.

Det här är HPS

Enligt dr Elaine Aron är högkänslighet ett medfött karaktärsdrag.

Elaine Aron är doktor i psykologi och är en av de ledande aktörerna inom området HSP.

Särbegåvade och manipulatörer är två personlighetsdrag som faller under området HSP.

Högkänsliga har en lägre tröskel när det gäller att ta in olika slags sinnesintryck. Detta medför att de bearbetar allt från information till intryck på en djupare nivå.

Elaine Aron har framställt ett test man kan göra på nätet för att se om man är högkänslig.

Om man känner igen sig eller vill veta mer om vad högkänslighet är kan man läsa mer om HSP på Sveriges förening för hög-känsliga: http://hspforeningen.se.