Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan anställer 14 för att få examensrätt

För en tid sedan för-lorade Mälardalens högskola examensrätten för grundlärare, enligt den nya lärarutbildningen. Nu ska högskolan ta tillbaka examensrätten, och mer därtill, genom att anställa 14 universitetslektorer.

De nya lektorerna i didaktik (lärande och hur lärande organiseras) ska lockas till högskolan genom att tjänsterna innehåller 50 procents forskning, helt i linje med den nya utbildningsplanen.

– Det var på den punkten vi förlorade examensrätten för grundlärarutbildning. Det kändes bittert och ledsamt eftersom vi enligt den gamla lärarutbildningen från 2008 fick bra betyg, säger Peter Gustafsson, som är prodekan med inrikting på strategi och kvalitet i utbildningen. Han fortsätter:

–Vi seglade kanske för länge på den framgångsvågen, men vi förstår Högskoleverkets kritik. Nu ser vi framåt och siktar på att återerövra examensrät-ten för grundlärarutbild-ning samt att få examensrätt för förskoleklass 1–6.

Efter prövning har MDH fått tillstånd för program för förskola och ämneslärare, årskurs 7–9, samt gymnasiet för ämnena svenska, engelska, matte, samhällskunskap och svenska som andraspråk. Som första högskola har MDH även fått examensrätt för speciallärarutbildning och specialpedagogubildning.

I dagarna annonseras lektorstjänsterna ut och anställningsprocessen brukar ta ett år.

– Lyckas vi så lägger vi in ansökan om examensrätterna till Högskoleverket i oktober 2012, för att även i framtiden kunna täcka behovet av behöriga lärare i regionen, säger Peter Gustafsson.