Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan stäms

Lärarförbundet drar Mälardalens högskola inför Arbetsdomstolen (AD) sedan universitetslektorn Per-Olov Sahl avskedats.

Facket kräver att Sahl får tillbaka jobbet och att han beviljas skadestånd.

Flöjtisten Per-Olov Sahl är en framträdande musikprofil i Västerås, bland annat som mångårig medlem av Västerås sinfonietta. På Mälardalens högskola har han varit konstnärlig ledare för kammarmusikprogrammet sedan starten.

I juni i fjol beslutade Högskolans personalansvarsnämnd, med rektor Karin Röding i spetsen, att avskeda Per-Olov Sahl. Tre påstådda försummelser låg till grund – samtliga förnekas av Sahl och Lärarförbundet.

Eftersom det inletts en rättslig process vill Per-Olov Sahl ligga lågt med kommentarer, men han berättar att han upplevt högskoleledningens agerande som obegripligt.

– Det har varit chockartat. Jag har varit väldigt bedrövad över det hela.

I en stämning till Arbetsdomstolen hävdar Lärarförbundet att Högskolans agerande saknar stöd i lagen och förbundet kräver därför att avskedandet ogiltigförklaras. Dessutom vill förbundet att Mälardalens högskola ska betala 200000 kronor i skadestånd till Sahl, plus ett ekonomiskt skadestånd för den lön han gått miste om.

En av arbetsgivarens anklagelser handlar om att studenter godkänts även om de inte gjort eller klarat en tentamen i musikhistoria. Men enligt Lärarförbundet har det aldrig funnits något krav på skriftlig examination. I stället har studenterna bedömts utifrån de musikaliska framträdanden som de gjort under studietiden.

De andra grunderna för avskedet är att Per-Olov Sahl ska ha ingått ett avtal med Västerås kulturskola utan att vara behörig, samt ha engagerat två körledare för att leda undervisning i körsång. I båda fallen bestrider Sahl att han begått något fel.

Lärarförbundets jurist Ove Rang konstaterar att det ska vara fråga om grov misskötsel för att en anställd ska kunna avskedas.

– Man har vidtagit en väldigt hård åtgärd gentemot medlemmen. Det anser vi inte att de har stöd för. Ingen av händelserna är av sådan grad att de ger rätt att avskeda Per-Olov Sahl.

Mälardalens högskola ska senast den 7 februari yttra sig till Arbetsdomstolen. Enligt personalchef Jane Ståhle kommer högskolan att bestrida fackets krav.

– Vi tycker naturligtvis fortfarande att det här är skäl för avsked.

Lärarförbundet anser att högskoleledningen inte bara har fel i sak utan också har gjort ett formellt fel. Enligt lagen får det inte ha gått mer än två månader mellan ett avsked och de påstådda försummelserna, men i det här fallet handlade det om betydligt längre tid.

Förbundsjurist Ove Rang har inte stött på något liknande fall tidigare.

– Det finns en del att fundera över när Mälardalens högskola gör på det här sättet. Jag tror inte förbundet någonsin i historien haft en tvist med en högskola rörande avsked.

Det är inte första gången Mälardalens högskola ställs inför skadeståndskrav från fackligt håll. För några år sedan tvingades man betala 50 000 kronor till en lärare sedan personalansvarsnämnden begått flera formella fel.

Några år längre tillbaka blev Högskolan stämd av en annan lärare som sagts upp. I en förlikning gick Högskolan då med på att betala ut en halv miljon kronor i ersättning.

Mälardalens högskola har också flera gånger på senare år fått betala skadestånd till facket för brott mot mbl, medbestämmandelagen.