Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsommar och värmebölja

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ord som högsommar och värmebölja dyker gärna upp på tidningarnas löpsedlar.

Men vad menas egentligen med värmebölja? Klimatet runt om i världen ser väldigt olika ut och det finns alltså ingen regelrätt definition. WMO (World Meteorological Organization), som lyder under FN, definierar värmebölja så här: "Över fem dagar i sträck med högsta dagstemperatur mer än 5 grader över den för årstiden normala under perioden 1961–1990. På SMHI sägs en värmebölja vara när temperaturerna når över 25 grader, minst 5 dagar i sträck.

Högsommar, eller rättare sagt högsommardagar, då ska maximitemperaturen komma upp till 25 grader. Hittills har det inte varit många dagar med över 20 grader men när jag tittar på våra prognoskartor på lite längre sikt så verkar vi gå mot varmare väder i landets södra hälft. Det gäller främst från helgen eller början av nästa vecka. Då kan det bli enstaka högsommardagar på många håll i landet men om det räcker till någon riktig värmebölja vågar jag inte svara på. Det kommer att bero mycket på molnighet och eventuell nederbörd. Istället kan jag konstatera att det har varit riktigt varmt på många håll i Spanien med temperaturer upp mot 40 grader i de södra delarna.