Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtryck på tjejjourerna

När skolan stänger för sommaren tar skolsystrar och kuratorer även de semester. Då vänder sig många unga tjejer till tjejjourerna i stället.

På tjejjouren Ronja i Västerås vet man med sig av erfarenhet att det blir fler kontakter när skolan stängt.

– Utifrån vår telefonjour kan vi inte säga att vi har ett ökat tryck men, utifrån mejllådan vittnar den om att, det är ett problem att det inte finns andra instanser för tjejer att vända sig till, säger Elin Hedén som är anställd på tjejjouren.

I Västerås kommer tjejjouren Ronja finnas där för unga tjejer under sommaren även om telefontiderna kan komma att variera.

– Det är många som ringer oss, myndigheter, föräldrar och även tjejerna själva.

Får man inget svar i telefon får man gärna prova att ringa Kvinnojouren som finns i samma byggnad. Ett annat alternativ är mejl, ett kontaktsätt som föredras av de flesta. Varannan torsdag kan du även chatta med tjejjouren.

Tjejerna på Ronja är vana att svara på frågor – runt skol-avslutningarna får de, till exempel, många frågor rörande tvångsgiftermål från tjejer som är rädda att bli bortgifta när de reser på semester med familjen.

– Det är viktigt att säga att vi har tystnadsplikt och att man kan vara anonym när man ringer, det är ett stort steg att ta men man ska absolut inte vara rädd för att ringa, mejla eller chatta med oss, säger Elin Hedén.

Hon trycker även på vikten av att lyssna, resonera och utgå ifrån den tjej som ringer.

– Det är de som är experter i sina liv.

Tjejjourerna

Det finns 60 tjejjourer i Sverige, ett 30-tal av dessa håller öppet under sommaren.

I Västerås är det tjejjouren Ronja du kan vända dig till som ung tjej med frågor.

På hemsidan finns en [mjuk retur]frågelåda där du, om du inte vill ringa, kan ställa dina frågor. Du kan även använda frågelådan på den samlade hemsidan för alla landets tjejjourer.